Előkelő helyen a Közgáz a technikumi rangsorban

2024. január 17. (szerda)
KesztHelyi identitás

Huszonharmadik helyen szerepel a Közgazdasági Technikum az Innovatív Képzéstámogató Központ technikumi rangsorában. A keszthelyi intézmény az ország 381 technikuma között foglalja el az előkelő helyezést. Az iskola már korábban bekerült a TOP 100-ba, de a tavalyi eredményükön sikerült javítani.

Digitális kultúra óra van a közgázban. Az iskola informatika termében 16 modern számítógép áll a tanulók rendelkezésére. Az eszközöket a fenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrum segített beszerezni. Az intézményben több digitális technika segíti az oktatást, ez kiemelten fontos az itt tanuló diákok naprakész képzéséhez, ugyanakkor a rangsorban elért eredményhez is hozzájárult. A közgáz egyre népszerűbb, jelenleg 294-en járnak az iskolába, ahol a férőhelyek száma 300, így csaknem teltházzal működnek.

„Itt a közgázban összességében egy nagyon versenyképes tudást kapunk. A tanáraink arra törekednek, hogy minél könnyebben elhelyezkedjünk, könnyebbé tegyék a továbbtanulás folyamatát, ami összességében egy nehéz folyamat. Minden segítséget és tudást próbálnak nekünk átadni. Összességében ez egy elég családias iskola, nagyon szeretek ide járni, és örülök, hogy ennek a közösségnek a részese lehetek.” – mondta Sulyok Valencia, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Technikum tanulója.

A közgázban a tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a különböző programokra, a közösségépítésre. A hagyományos közgáz héten osztályvetélkedőket szerveznek, ahol a fiatalok nemcsak tudásukat, hanem kreativitásukat is megcsillogtathatják. A tanulók rendszeresen indulnak különböző versenyeken, ahonnan szép eredményekkel térnek haza. Az ott szerzett tapasztalatokat motivációs nap keretében osztották meg a társaikkal. A közgázosoknak tavaly lehetőségük volt Portugáliába utazni az Erasmus+ programnak köszönhetően, itt nemcsak a szakmai, hanem a nyelvtudásukat is fejleszthették. Ezek a programok motiválják a fiatalokat a jobb tanulmányi eredmény elérésére, amely nagyon sokat számít az intézményi rangsor felállításánál.

„Nagyon fontos, hogy mérik például a beiskolázást. Azt gondolom, hogy a beiskolázásunk nagyon sikeres, egyre több gyereket és egyre jobb tanuló gyereket tudunk beiskolázni. Aztán nagyon fontos az, hogy ha van tehetséges gyerek, akkor kihozzuk a legjobbat, ehhez viszont szakmailag nagyon jól felkészült csapatunk van, nagyon jó tanáraink vannak. Tehát a jól tanuló gyerekek mellett egy motivált, és erős szakmai csapat dolgozik itt a közgázban. Úgy gondolom, hogy ez a két összetevő a legfontosabb.” – tájékoztatott Páhi Sándorné Szalai Éva, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Technikum igazgatója.

Az intézmény a végzett diákjainak eredményeit is követi. Ezekből az látszik, hogy a gyakorlatot teljesítő tanulóknak a partnerek sok esetben munkalehetőséget ajánlanak. Akik felsőoktatásban tanulnak tovább, elsősorban a Pannon Egyetem zalaegerszegi karát vagy a győri egyetemet célozzák meg. Ugyanakkor a Corvinusra és a Budapesti Gazdasági Egyetemre is nyernek felvételt keszthelyi közgázosok. A Georgikonnal is egyre erősebb a kapcsolata az intézménynek, így ide is egyre több diák jelentkezik.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek