Elpusztult a platánfa a Várkertben

2023. június 27. (kedd)
KesztHelyi identitás

Mérgezés miatt kellett kivágni a Várkertben lévő, több mint 100 éves platánfát. A szakemberek már tavaly tavasszal észlelték, hogy baj van, de bíztak benne, hogy a növény túléli a beavatkozást. A fa azonban elpusztult, és balesetveszélyessé vált, ezért muszáj volt eltávolítani.

A Várkertben lévő platánfa a legnagyobb, és vélhetően a legöregebb lombos növény volt a területen. A fa évtizedeken keresztül teljesen egészséges volt. A VÜZ Kft. munkatársai tavaly tavasszal azt tapasztalták, hogy nem hajtott ki. Ekkor megvizsgálták, és a törzsén, a gyökérzethez közel négy, szabályos, 10 milliméter átmérőjű lyukat találtak, amely arra engedett következtetni, hogy valamit beinjektáltak a növénybe. A szakemberek mérgezésre gyanakodtak, de bíztak benne, hogy a növény túléli.

„Nyár közepén hajtott valamennyi kevés, seprűs, vékony ágat a törzs közepéről, de jelentősen nem kezdett el kihajtani a fa. Ezért 2023 januárjában megrendeltünk egy faápoló szakemberrel egy műszeres favizsgálatot, ami alapján fel lehet deríteni, hogy a fa belső részének melyik része életképes még, van-e benne üreg, illetve működőképes-e még a fa belső része. A vizsgálat után a szakember azt javasolta, hogy még mindig van lehetőség arra, hogy a fa túlélje, várjunk meg még egy kihajtást, és májusban legyen egy újabb favizsgálat. Ezt mi meg is tettük, szerettük volna, ha így sikerül, de sajnos nem sikerült, egyáltalán nem hajtott ki a fa.” – tájékoztatott Laczkó Mária, a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A májusi favizsgálat is azt az eredményt hozta, hogy a platánfa teljesen elpusztult. A Várkert kifejezetten forgalmas, ráadásul a közelgő KeszthelyFestnek is helyszíne lesz, ezért a balesetek elkerülése érdekében a szakemberek úgy döntöttek, hogy a hétvégén kivágják. A faanyag vastagabb részeit a Csapás úti ipartelep kazánházában égetik el. A vékonyabb ágakat összedaráltatták, és a Fodor utcai fűtőmű aprítékos kazánjában égetik majd el. Keszthely Város Önkormányzata, mint tulajdonos, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek