“Elsárgultak” a végzős diákok

2023. június 6. (kedd)
KesztHelyi identitás

Elbúcsúztak a végzős diákok a Georgikon Campustól. Megértek, mint a búzakalász – ezért hívják sárgulásnak az intézménytől való elválást. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez tartozó kampusz diákjai a hagyományos, lovaskocsis vonulásukat követően a Festetics kastély udvarán köszöntek el a hallgatói évektől.

“Elsárgultak” az egyetemista diákok. Megértek, mint a búzakalász és készen állnak arra, hogy tudásukat az egyetem falain kívül is kamatoztassák. Lestyán Luca Szarvasról választotta felsőfokú tanulmányai helyszínének a Georgikont. Gondolatait így foglalta össze: „Úgy gondolom, hogy ez egy méltó lezárása az egyetemi éveinknek. Én ahonnan származom, ott is van egy mezőgazdasági egyetem, és mindig is csodálva néztem ott is a sárgulási felvonulást. Ez most nagyon nagy élmény volt számomra, hogy én is átélhettem. Illetve eleve a környezet, ahol vagyunk, a Balatonnál…”

Az ünnepségen Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztette a sárgulókat: felelősségteljesebb időszak kezdődik számukra. Így folytatta: „A mai nappal egy új élet veszi kezdetét számotokra. Most, hogy kézhez veszitek majd a diplomátokat, nemcsak a felívelő karrier, az anyagi megbecsülés, a kényelmesebb élet jár, hanem azt hiszem, hogy egy nagyon komoly felelősség is. Holnaptól már nem az lesz a fontos, a legfontosabb, hogy a mások által leírt ismereteket tanuljátok meg, sokkal inkább az, hogy ti magatok váljatok alkotóvá.”

A keszthelyi egyetemnek mindig jó híre volt – hangsúlyozta beszédében Manninger Jenő polgármester. Hozátette: „Reméljük, hogy amellett a jól eltöltött évek mellett piacképes versenyképes tudást is kapnak – mert látjuk az igyekezetet az egyetemen -, hogy az egyetem fejlődjön olyan irányba, hogy szakmailag is versenyképes legyen. Így is volt, a keszthelyi egyetemnek mindig jó híre volt, de a tradíciókból nem lehet csak megélni, hanem haladni kell a korral – különösen egy ilyen ágazatban.”

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusának több, mint száz hallgatójától az intézmény főigazgatója, Rózsa László is búcsúzott: „Ennek a világnak önök a mozgatói. Önök nélkül nincs egyetem. Mi csak önökkel együtt érünk valamit. Úgy élj, emlékezz, a mi becsületünk őrzője vagy. Hányszor olvasták, hallották ezt a jelmondatot? Most itt lesz az idő, hogy úgy is kell cselekedjenek. Ha önökre nézek, látom, ez már elkezdődött.”

A 226 esztendős Georgikon végzős diákjait Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke; a hallgatók nevében pedig Weiszdorn Blanka búcsúztatta. A sárgulási ünnepség hagyományosan a Palotás tánccal ért véget.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/10419-elsargultak-a-vegzos-diakok

Képek