Elstartolt a Keszthelyi Borünnep

2023. augusztus 3. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Ismét megnyílt a borutca a Balaton-parton. 31. alkalommal szervezték meg a Zalai Borcégér-Keszthelyi Borünnepet, a város egyik legnépszerűbb programját. A zalai borászoknál több mint 100 tételt kóstolhatnak a vendégek öt napon keresztül. Az eseményt színpadi produkciók is színesítik.

A hagyományoknak megfelelően, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar felvezetésével érkezett meg a menet a helyszínre. Nem csak a zalaiak, hanem az ország számos borrendjei képviseltették magukat.

A kisbíró köszöntésével kezdődött az ünnepélyes megnyitó. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere méltatta a rendezvényt. Kifejtette, a város egyik legrangosabb programjára méltán lehetnek büszkék az itt lakók. Hozzátette, a szervezőknek kiemelten fontos, hogy minőségi borokat kínáljanak a vendégeknek.

„A módszert kizárólag a borászokra bíztuj, tehát abba nem szóltunk bele. Elvileg nyilvánítottam ki, hogy azt szeretném, hogy kontrollálják a minőséget, ezért egy előkóstolás volt, előzsűrizés. Néhány borra azt mondták, hogy azt inkább ne hozzák ide – így fogalmaztak – de ez a boroknak csak néhány százalékát jelenti. Én azt gondolom, ez egy fontos lépés volt. Mindenképpen szükséges azért egy kontroll, hogy valóban egy bizonyos minőséget garantálni tudjunk.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Keszthelyi Borünnepet 1993-ban hívta életre a Zalai Szőlős- és Borosgazdák Egyesülete. A Da Bibere Zalai Borlovagrend is kiveszi a részét a szervezésből, hogy valóban a legkiválóbb helyi borok kerüljenek a közönség elé.

„A céljaink változatlanok, arra gondoltunk, hogy a közönségnek továbbra is az elkényeztetése a fő célunk. Tehát, hogy itt ne csalódjanak, itt csak finom borokat kóstolhassanak, és ha lehet, akkor a lehető legbarátságosabb körülmények között. Hál’ Isten a város vezetése is megtesz mindent, a környezet adott.” – emelte ki Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere.

Az idei borünnepen újdonsággal is lehet találkozni. Bemutatkoznak ugyanis a borkoktélok, amelyek igazi színt visznek a borpalettára. Az ital kitalálóinak célja az volt, hogy a bort vonzóvá tegye a fiatalok, illetve azok körében is, akik önmagában nem isszák meg ezt a nedűt.

„Én azt gondolom, hogy nem túl elterjedtek még, ezért is épített fel rá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa egy akciót, egy figyelemfelkeltő sorozatot. Ki foguk menni különböző borfesztiválokra, ahol megkóstoltatjuk ezeket az italokat.” – tette hozzá Schöck Norbert bártender.

Már a fesztivál első napján is sokan voltak a Balaton-parton. A borászok folyamatosan mérték a nedűket, az asztaloknál pedig baráti társaságok kóstolták a helyi borokat. Nagyon sokan már visszatérő vendégek a programon, és nem csak a turisták, hanem a környéken lakók körében is népszerű az esemény.

„Keszthelyiek vagyunk, de a Gyenesdiási Dalárdát várom ide, mert ott énekelünk, és Tanár Úr is, Brazsil tanár úr is velünk énekel, mióta nyugdíjas lett. Meg az ő finom borát is isszuk.” – mondta egy résztvevő, Péter Gábor.

A fesztivál első napján a népzene kedvelőinek kínáltak programot. Vasárnapig gyerekprogramokkal, könnyűzenei koncertekkel és utcabállal várják a közönséget.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek