Eltemették a Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítóját

2020. augusztus 31. (hétfő)

Nem akárkit temetünk ma, egyet az utolsó pásztorok közül– hangzott el dr. Bertalan Zoltán búcsúztatásán. A Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítóját a Szent Miklós temetőben kísérték el utolsóútjára. A szertartáson úgy fogalmaztak, kivételesen hosszú és értékekben gazdag életutat tudhatott magáénak a 87. évében elhunyt dr. Bertalan Zoltán.

Bertalan Zoltán 1933-ban született Nádudvaron. A Debreceni Református Kollégium után állatorvosnak készült, de osztályidegenként nem tanulhatott annak. A Debreceni Agrártudományi Egyetemen diplomázott, de elvégezte Budapesten a tanítóképzőt is – összegezte a búcsúztatáson Zichy Emőke református lelkész. Bertalan Zoltán 10 évesen kezdett néptáncolni. Már egyetemi évei alatt kimagaslott a Debreceni Népi Együttesből előbb szólistaként, majd művészeti vezetőként. Apósát büntetésből helyezték Keszthelyre, akit a pedagógus házaspár két fiúgyermekkel követett 1969-ben.

„Akkor még nem is sejtve, hogy a büntetés hogy lesz áldássá a család és hogy a büntetés hogyan lesz áldássá Keszthely város számára” – fogalmazott Zichy Emőke.

51 éve alapította meg a Nagyváthy Néptáncegyüttest Bertalan Zoltán, melyet haláláig vezetett. Fiatalabb fia, Bertalan Ákos mondott búcsúztatót. Mint elmondta, édesapja számára Debrecen és az Alföld jelentette az élő hagyományok bölcsőjét, a régi pásztorok nagy hatással voltak rá. A család tagjai úgy vélték, hogy a méltó búcsúztatásra csakis hortobágyi viseletben képzelhető el.

„Nem akárkit temetünk ma, egy nagy ember ment el, egy az utolsó pásztorok közül, azok közül, akire emberek voltak bízva. Hogy sikeres volt-e ezen munkássága? Az nem is kérdés. Apánk az életét három lábra építette fel, a családra, a biológia oktatására és a néptánc megszerettetésére” – mondta az elhunyt fia, Bertalan Ákos.

Harang és népzene szólamai között kísérték el utolsó útjára Bertalan Zoltánt. A temetésen elhangzott, hogy szigorú és tisztességes ember volt, akiben a moralitás olyan magas szintű volt, hogy azt a legtöbb ember el se tudja képzelni. Családja és ismerősei mellett tanítványai, táncosai, tisztelői vettek örök búcsút az augusztus 3-án, 87 éves korában elhunyt dr. Bertalan Zoltántól.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7366-eltemettek-a-nagyvathy-neptancegyuttes-alapitojat