Elűzték a telet az ovisok

2024. február 7. (szerda)
KesztHelyi identitás

Vidám maskarákba bújva farsangoztak a gyermekek az egyik keszthelyi óvodában. A Sopron utcai tagintézmény 5 csoportjában játékos feladatokkal készültek a pedagógusok, a szülők pedig az ünnepkörhöz tartozó finomságokkal lepték meg a kicsiket. Az Életfa oviban kiszebábot égettek, így búcsúztatták el a telet.

Az ünnepkörhöz kapcsolódó mondókák, énekek egyaránt előkerültek a farsangi mulatságon. Az ovisok szívesen öltöznek be, nagyon szeretik ezt a programot. A fiúk körében a szuperhősök hódítottak. A lányoknál idén is népszerűek voltak a hercegnős jelmezek, Elza, Anna, Belle és Aranyhaj ruháit viselték a legtöbben. Rajzfilmfigurák is megjelentek, sokan választották a Mancsőrjárat valamelyik figuráját.

„Azért öltöztem be, mert szeretem nézni a Mancsőrjáratot a TV-ben. Anya csinálta a jelmezem, a Skye repülőt is.” – mondta el Zitek Léna.

Nem volt hiány az állatfigurákból sem. Foglalkozásokat szintén sokan választottak.

„Azért választottam ezt, mert a keresztapukám is szakács.” – osztotta meg Papp Bianka.

A szülők nemcsak a jelmezek készítésével járultak hozzá az ünnep sikeréhez. Fánkok, sütemények sorakoztak a csoportszobák asztalain, melyeket jóízűen fogyasztottak el a csöppségek a játékokat követően. A farsang minden évben nagyon népszerű rendezvény, melynek lebonyolításába mindenki be tud kapcsolódni.

„A szülőket is be tudjuk kapcsolni egy kicsit ebbe a farsangi hagyományba. Nagyon finom farsangi fánkokkal készültek nekünk, a gyerekeket készítik fel különböző házi készítésű jelmezekkel. Így egy kicsit egy kicsit a közösséget is építjük és ugye a közösségi élmény a gyerekeket is mindig összekovácsolja.” – fogalmazott Bertók Csabáné a Sopron Utcai Tagóvoda vezetője.

Az Életfa Óvodában kiszebábot égettek. A pedagógusok fontosnak tartják, hogy a néphagyományokkal is megismertessék a kicsiket. Az udvaron megrakott máglyára mindannyian bedobhatták a kiszéket. Emellett hangos kántálással és csörömpöléssel űzték el a telet.

„Ez egy téltemető népszokás. Ilyenkor a gyermekekkel rongyokba öltöztetett szalmabábokat készítünk, amiket némi zaj kíséretében tűzre dobunk és így aztán végignézzük, ahogy elhamvad a tél jelképesen.” – emelte ki Benes Noémi általános helyettes.

A kiszebábokat a gyermekekkel közösen készítették el. Ezt mindig nagy örömmel csinálják az ovisok.

„Szénából készült, hogy elűzzük a telet.” – válaszolt kérdésünkre Némethy Zoé.

A babona szerint minden rossztól megszabadulunk a kiszebáb égetéssel. A hagyomány szerint a tél mellett a betegséget is elűzik vele. Az időjárás előrejelzés szerint sikerrel jártak az óvodások, a következő napokban sem hóra, sem hidegre nem kell számítani.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek