Emelkedtek a növénytermesztési és kertészeti termékek piaci árai

2023. április 26. (szerda)
Februárban 27 százalékkal emelkedtek a növénytermesztési és kertészeti termékek piaci árai a KSH adatai szerint. A növényi termékek ára változatosan alakult. A piacot befolyásolta az aszály is, mely főként a keleti országrészt sújtotta. A magasabb összeg ellenére az emelkedés azonban csökkent a tavalyi értékekhez képest.

Zsákolják a búzát ennél a várvölgyi gazdánál. Még akad a tavalyi termésből. A családi gazdaságban már 20 éve dolgoznak. 100 hektáron kukoricát, napraforgót, búzát termelnek. A 2022-es termés náluk viszonylag jól alakult az aszály ellenére is. Idén is arra számítanak, hogy jó mennyiségű gabonát tudnak betakarítani, az őszi vetések jól sikerültek, sokat jelentett az év eleji csapadék.

„Amit betárolok itt terményt, azt a helyiek állattartásra viszik, meg a környékbeli falvakból is jönnek. Az árak kicsit lejjebb mentek az ukrán gabona végett, amit behoztak az országba. De hát reméljük, hogy ez nem marad így, mert ami most be van tárolva gabona, az még a tavalyi árakon van, úgyhogy nem olcsó. Mert hiába mondják azt, hogy olcsó a gabona, ennek megvolt a költsége tavaly.” – fogalmazott Barcza Jenő gazdálkodó.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai azt mutatják, hogy februárban 27 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági felvásárlási árak az elmúlt év azonos időszakához képest. Az éves számokat figyelembe véve a burgonya felvásárlási ára 57,3 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. A KSH megfigyelése szerint a drágulás folyamata azonban tavaly szeptember óta folyamatosan csökken. A búza felvásárlási ára februárban 108 ezer, a kukoricáé 112 ezer, a napraforgóé pedig 215 ezer forint volt tonnánként.

„Érdemes egy kicsit azt gondolom megnézni az egyes hónapoknak az alakulását, hogy mi is történt. Ugye vannak a betakarításkori árak és vannak mondjuk a jelenlegi árak. De közben ott megnyílt az a bizonyos szolidaritási folyosó Ukrajna irányából, ami ugye azt eredményezte, hogy hatalmas mennyiségű gabona maradt itt az országban. És mindez ahhoz vezetett, hogy ugyan magasak most ezek az árak, tehát ez a 108.000, de jóval alacsonyabbak, mint amelyeket betakarításkor lehetett regisztrálni.” – hangsúlyozta Tóth Péter a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztályának vezetője.

Tóth Péter hozzátette, a hazai gabona jelenleg eladhatatlan, a raktárakban maradtak, a tárolásért pedig továbbra is fizetniük kell a mezőgazdaságban dolgozóknak. Mindez negatív helyzetbe hozta a magyar mezőgazdaságot. Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy a következő időszakban pozitívan alakulhatnak az árak, több kormányzati intézkedés segíti a gazdálkodókat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10289-emelkedtek-a-novenytermesztesi-es-kerteszeti-termekek-piaci-arai

Képek