Emlékezés a forradalom áldozataira

2012. november 5. (hétfő)

A november 4-ei gyásznapon az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek a keszthelyi Szent Miklós temető kopjafájánál.

Ruzsics Ferenc polgármester azzal kezdte beszédét: 1956. október 23-án gyönyörű napra virradt Magyarország, az emberek visszakapták hitüket, bíztak a szabadságban, a változásban, a társaikban. A tisztának indult forradalom október 25-én véres harcba torkollt, mert az ávósok a Parlament előtti tömegbe lőttek.

Megemlékezésében kitért a mosonmagyaróvári és tiszakécskei sortűzre, a pesti harcokra, majd arról beszélt, hogy október 31-én megalakult az MSZMP, deklarálva, hogy hű akar lenni 1919 munkás ezredeihez, amelyek a külföldi intervencióval szemben védelmezték a nemzet függetlenségét. Akkor is hazudtak és az örököseik azóta is hazudnak, szögezte le. A késúbbiekben Kádár János tevékenységéről elmondta: büntetlenséget ígért azoknak, akik leteszik a fegyvert és felveszik a munkát, de még tíz év múlva is akasztottak 56-os cselekményekért.
– Ennyi lett Kádár elvtárs ígéreteiből, és most az örököseik magukra óhajtják ölteni a Kossuth címert, és ez nekem nagyon fáj – folytatta Ruzsics Ferenc.

A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással zárult.

(forrás: Zalai Hírlap www.monitormagazin.hu)