Emlékezés Asbóth Sándor születésének 200. évfordulóján

2010. december 20. (hétfő)

Két nemzet tartja számon saját hőseként Asbóth Sándor mérnök-katonát, aki 200 évvel ezelőtt született Keszthelyen, s részt vett az 1848/49-es magyar szabadságharcban, valamint emigrálása után 1861-től az amerikai polgárháborúban is.

Asbóth Sándor pályafutását idén a Zala Megyei Közgyűlés kezdeményezésére a róla elnevezett emlékév emelte a köztudatba. Béres Katalin muzeológus (Göcseji Múzeum) szerkesztésében nemrég kiállítás nyílt a jeles magyar és egyben amerikai férfiúról a Balatoni Múzeumban. Csütörtökön a születésnap (1810. december 18.) alkalmából ugyanitt a Zala Megyei Levéltár szervezésében tudományos konferencia idézte fel Kossuth szárnysegédjének, végül Argentina USA-nagykövetének életszakaszait.

A tudományos ülésszakot Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, Havasi Bálint házigazda múzeumigazgató köszöntötte, majd nyolc előadást hallgathattak meg a résztvevők. A tanulmányok időrendben haladtak az életműben, sőt, az első, dr. Kurucz Györgyé az édesapa, Asbóth János életébe is bepillantást engedett. A Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetőjétől megtudtuk, a Göttingenben diplomát szerző apa a Georgikon uradalmi tisztje is volt.
Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Közlemények szerkesztősége igazgatója az Asbóth és Haynau közt 1848 tavaszán megesett affér lefolyását vázolta (Asbóth fellépett a császári generális magyarellenes kirohanásaival szemben). Perger Zoltán, a fővárosi Toldy-gimnázium tanára a történelmi alak 1848-as szerepét taglalta, dr. Csorba György, az Országgyűlési Könyvtár munkatársa pedig a bukás utáni törökországi emigráció éveit idézte fel.
Az USA-beli letelepedést, Kossuth szolgálatát, kettejük kapcsolatát Solymosi József (Hadtörténeti Levéltár) összegezte, majd a debreceni egyetem adjunktusa, Vida István Kornél írásából – a szerző levélben jutatta el dolgozatát a konferenciához – megtudtuk, milyen érdemeket szerzett Asbóth az északiak oldalán az amerikai polgárháborúban. Lengyel Beatrix (Nemzeti Múzeum) az Asbóth-portékkal, Tar Ferenc hévízi tanár az Asbóth-kultusszal zárta a napot.

Az egybegyűltek a gyenesdiási Asbóth-bandérium lovasainak felvezetésével érkeztek a szülőházhoz, ahol leleplezték az új emléktáblát. A Kastély utcai épületében két évszázaddal ezelőtt született Asbóth Sándor „két nemzet hőse”, akire az emléktábla avatás apropóján elsőként Manninger Jenő emlékezett. Mint mondta, a magyar honvédség hazaszeretetéről is híres mérnökkari tisztje hazánk hírnevét öregbítette második hazájában, Amerikában is. Gachályi András alpolgármester is emlékezett a magyar hadtörténet kiemelt hősére, aki nem csupán szülővárosa, de hazája hírnevét is teljes odaadással öregbítette. A megye és a város képviselői mellett dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke beszélt.

(forrás: Keszthelyi TV www.tvkeszthely.hu)