Emlékezni és emlékeztetni kell a holokausztra

2021. július 6. (kedd)

Van a zsidóságnak jelene és jövője, bár a társadalmon is meglátszik, hogy hiányzik a zsidóság – hangzott el a Keszthelyi Hitközség vasárnapi megemlékezésén. 829, haláltáborban és munkaszolgálatban meggyilkolt mártírja előtt hajtott főt a keszthelyi zsidóság. Az eseményen elhangzott, hogy a modern polgári korban Keszthely fejlődésének a motorja volt a zsidó lakosság.

Minden év július első vasárnapján emlékezik meg 829 mártírjáról a Keszthelyi Hitközség. 1944-ben két gettót nyitottak a városban. Június 20-án indították útnak a keszthelyi zsidókat Auschwitzba, ahonnét csak az elhurcoltak tizede tért vissza.Az ember ne csak verbálisan, hanem cselekedetben is emlékezzen meg – mondta Faith Ásher, a Budavári Imaház rabbija.

„Azt gondolom, hogy több mint 70 évvel a vészkorszak után, amikor megemlékezünk és mindenki magával visz egy kis gondolatot, egy apró cselekedetet, akár legyen az egy gyertyagyújtás, akár egy fohász, egy ima, egy ruta – a gemale nyelvén egy kis pénz – amit a celeka perselybe betesz és azzal a rászorulókat támogatja, akkor ez lehet az az apró dolog, amivel meg tudunk emlékezni azokra, akiknek az emlékét tovább szeretnénk vinni” – hangzott el Faith Áshertől a Budavári Imaház rabbijától.

Nem csak emlékezni, hanem emlékeztetni is kell – mondta Szarka Lajos történész. A szónok kifejtette, igaz emberek példájával, emlékművekkel, rendezvényekkel, oktatással és személyes történetek megismertetésével lehet a holokauszt által nem érintetteket emlékeztetni a vészkorszakra. Véleménye szerint az nem lehet keresztény, aki nem szereti a zsidókat, hiszen a zsidó bibliára épül a kereszténység: „Nagyon fontos, hogy a keresztények, vagy egyáltalán minden jóakaratú nem zsidó ember kiálljon a zsidóság mellett és komolyan vegye azt, ami a Tórában benne van – Ábrahámnak az ígérete – hogy te benned áldatnak meg a földnek a nemzettségei. A magyar történelem ezt mutatja, amikor erős volt Magyarországon a zsidóság, prosperáló, virágzó, támogatást élvezett, virult – az az aranykor amire a Büchler is célzott – az a társadalmon is meglátszott és az is meglátszik, hogy hiányzik a zsidóság.”

A szónok hozzátette, figyelni kell az olyan fenyegető veszélyeket, mint a hagyományos és új antiszemitizmus. A történész szerint azokban az országokban, ahol sok muszlim hátterű migráns megjelent, ott megerősödtek a zsidók elleni atrocitások.

A Keszthelyi Hitközség tagjai, a megemlékezés résztvevői – zsidó szokás szerint – köveket helyeztek el a mártírhalálba hurcolt és munkaszolgálatban elpusztítottak emlékművénél.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8193-emlekezni-es-emlekeztetni-kell-a-holokausztra