Emlékfa református jubileum alkalmából

2017. november 22. (szerda)

Befejeződött a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából szervezett keszthelyi rendezvénysorozat. Ez alkalomból emlékfát ültettek és koncertet is rendeztek a református templomnál. A jubileum alkalmából több fejlesztést is véghezvitt a gyülekezet. A templom környezete és belső tere is megújult.
Harangszó hívta ünnepelni a híveket és érdeklődőket a keszthelyi református templomhoz. Énekkel és verssel is üdvözölték a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából rendezett programsor záróeseményét. Zichy Emőke, lelkész kiemelte Luther és Kálvin személyét:

„Az a fontos és az a lényeg, amire az életüket tették, hogy Jézus Krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz. Luther Mártontól megkérdezték, ismerjük jól, hogy mi történne akkor, ha holnap, hogy meghal? És ha tőlünk megkérdeznék, vajon nem ugyanazt válaszolnuk é…valami maradandó, bármi: elültetnék egy almafát.”

A Keszthelyi Református Egyházközség is egy emlékfával készült a jeles évfordulóra. A fa mellett Kuti Géza, nyugalmazott esperes a hit, a remény és a szeretet fonatosságát hangsúlyozta, majd a már korábban elültetet fa tövébe jelképesen néhány maréknyi földet szórt, őt Zichy Emőke, lelkész, Györke Zsombor, az egyházközség gondnoka, végül Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője követte. Beszédében a politikus idézte Orbán Viktor miniszterelnök reformációhoz fűződő gondolatait. Manninger Jenő méltatta az országos és a keszthelyi rendezvénysorozatot is.

„Országszerte voltak ünnepségek és a rendezvény szervezői úgy gondolták, hogy az lesz méltó a reformációhoz, hogyha nem egy nagy ünnepség, hanem országszerte sok kis, bensőséges ünnepség legyen és ez megfelel valóban a reformáció szellemiségének és így volt ez Keszthelyen is” – hangzott el Manninger Jenőtől.

Keszthely polgármestere is beszédet intézett az ünnepségen. Kiemelte, hogy Luther Márton egyik fő felháborodása a búcsúcédulák alkalmazása volt az egyházban. Ennek intézményét vonta párhuzamba a mai világgal Ruzsics Ferenc:

„Akiknek volt elég pénzük, azt gondolták, hogy a teljes bűnbocsánatot a pénz megfizetésével meg is vásárolták. Ugye milyen furcsa… a mai világban is vannak olyan emberek, akik azt gondolják, hogy pénzért, pénzzel mindent megválthatnak, mindent megtehetnek. Ne legyen ez így!”

Az ünnepség a templomban folytatódott, ahol Györke Zsombor, az egyházközség gondnoka köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és támogatták az épület felújításait. A világítás mellett többek közt korszerű fűtésrendszert építettek ki, új szőnyeget is vásároltak, valamint térkövezték és parkosították a templom előtti területet. A fejlesztéseket támogatta az Emberi Erőforrások Bizottság is.

„Egy olyan gyülekezetnek lehet tagja, amelyik élő, erős, fejlődő. Igazolja ezt hétről hétre a vasárnaponkénti istentiszteleteknek a látogatottsága, a sok-sok rendezvény, amit hét közben is, nem csak ünnepnapokon tart a gyülekezetünk. És ezt a gyülekezeti életet tudta most elsősorban az önkormányzat segítségével egy olyan fejlesztés megerősíteni, amely azt gondolom, hogy méltó ehhez az ötszázadik évfordulóhoz” – mondta el televíziónknak Csótár András.

Az ünnepség keretében Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas énekművész és Csörsz Rumen István előadói estjét hallgathatta meg a közönség. A történelmi egyházak énekei mellett Kovács Zoltánné díszes tojásait is megörvendeztették a híveket, a népi iparművész a reformáció évfordulójára készítette el a templomban látható munkáit.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8349/emlekfa-a-reformatus-jubileum-alkalmabol/