Emlékhelyek Napja

2019. május 15. (szerda)

A Nemzeti Örökség Intézete ebben az évben negyedik alkalommal rendezte meg az Emlékhelyek Napját. Szombaton az országban 63 emlékhely várta a látogatókat. Nem csak kiállításokkal,hanem ,programokkal és előadásokkal is. A Helikon Kastélymúzeumban lovasbemutatók, történelmi visszatekintések mellett a könyvek restaurálásába is bepillantást nyerhetek az érdeklődők.
A gyenesdiási Asbóth Huszárbandérium parancsnoka, Boronyák Tibor az a huszár és betyár viselet bemutatásával kezdte a Helikon Kastélymúzeum parkjában a lovas programot . Azt követően mutatták meg milyen fontos volt a lovas és ló együttműködése a huszároknál. A lovasbemutatón különböző alakzatokat,a huszárság életében fontos szerepet betöltő karüsszellt és dámalovaglás is láthatott aki az Emlékhelyek Napján a Festetics kastélyt választotta programnak ahol azt is megtudhatták milyen a Festeticsek minden generációja foglakozott lovakkal, a lótenyésztéssel.

„Folyamatosan végigkísérte a család életét és mindig fajta specifikusan is folytatták ezt a tevékenységet, és hát ez igazán Festetics II.Tasziló idejében bontakozott ki,érte el a csúcsot,a fénykorát. A lótenyésztés ekkor vált Európa,de mondhatni világhírűvé is,a Festetics féle lóversenyre való tenyésztett lovaknak a neve.”-adott tájékoztatást Varga Zoltán múzeumi menedzser.

„Az emlékhelyek Napja programjainak másik helyszíne is volt a kastélyban. Hazánk legnagyobb épen maradt főúri könyvtára ,ahol Hajdú Zsófia könyvrestaurátor mutatta be a restaurálás folyamatát annak kapcsán,hogy megújulhatott látogatói adományból két könyv. „A földkerekség városai” című mű 1572 és 1618 között íródott latinnyelvű sorozat 6.része valamint Werbőczy István országbírói ítélőmester tíz évnyi munkával összeállított Tripartitum szokásjogi gyűjteményének első 1517-es kiadása.

„Ezek gyönyörű könyvek,kötetek. Általában az ilyen főúri gyűjteményekben vagy nemesi gyűjteményekben nagyon szép dekoratív könyvek is előfordulnak. Itt is pl. az egyik könyv egy színes rézmetszetekből álló európai városokat bemutató rendkívül dekoratív,gyönyörű könyv.”- mondta Hajdú Zsófia Edit könyvrestaurátor.

A 4.Emlékhelyek Napja ingyenes ,változatos programjai ismét rávilágítottak hazánk emlékhelyeinek történelmi jelentőségére.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6026-emlekhelyek-napja?fbclid=IwAR0mX6mQs_85DGxDQjxa8Q6ThbontxzkTuBjTsBuNPCM3ug_v1oxTyHbXm4