Emlékszoba nyílt Dr. Bakonyi Károly tiszteletére

2022. július 11. (hétfő)

Emlékszoba nyílt dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő tiszteletére a Majormúzeumban. A kiállítóhely alapításának 50. jubileumára létesült a tárlat, melyen a Cserszegi Fűszeres atyjának relikviái láthatóak. Emellett megnyílt a Vagyon szép szőlőhegyünk…Szőlőtermesztés és borászat a Balaton környékén 1797-től 1945-ig című kiállítás is.

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyet a Georgikon alapításának 175. évfordulójára építtették. Az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan fejlesztették, hogy minél szélesebb körben mutathassa be az érdeklődőknek a mezőgazdasági életet.

„Ilyenkor az ember kicsit visszagondol az elmúlt évtizedekre, amiket csak elbeszélésekből, illetve a feljegyzésekből ismer. És egy kicsit előretekintés is, hogy ez a nagy hagyaték, ami itt van velünk, ezt meg kell őrizni és a következő 50 évre kell előre gondolkodni.” – mondta el Horváth Zoltán a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum büszke filiájára, fogalmazott Dr. Estók János köszöntőjében. A főigazgató hangsúlyozta, a jövőben is lesznek fejlesztések Keszthelyen.

„Olyan látványtárakat nyitunk meg, amelyek a látogatók elől eddig el voltak zárva. Nagyon szeretnénk, hogy az élménygazdaságban nem kizárólag csak gőzeke szántást, hanem más hagyományos technikákat is bemutassunk a hagyományos paraszti gazdálkodás különböző vonatkozásai mentén.”

Dr. Bakonyi Károly munkásságát idézték a jubileumi ünnepségen. A szőlőnemesítő nem csak Magyarországon, de nemzetközi körökben is ismert és elismert szakember. Egész életét meghatározta a szőlő iránti szeretet. A több mint 50 éves szőlőnemesítő és szaporító munkája mellett oktatott is a keszthelyi egyetemen.

„Egy híres mondását idézem tőle: „Büszke vagyok szüleimre, de még inkább büszke vagyok unokáimra. Nem cserélném még a Cserszegi fűszeresre sem.” Ez egy nagyon mély tömör mondat. Én azt gondolom, hogy ebben benne van a minden. Benne van a családszeretet, benne van az összetartás és benne van a szakma iránti elhivatottság.” – osztotta meg Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója.

Az ünnepségen adták át a Bakonyi családnak azt a dokumentumot, mely bizonyítja, hogy Bakonyi Károly munkássága a kiemelkedő nemzeti értékek közé tartozik.

A Dr. Bakonyi Károly emlékszobában a szőlőnemesítő családi emlékeit, elismeréseit és kedvenc tárgyait is megtekinthetik a látogatók. A Cserszegi fűszeres atyjának nem csak a helyiek köszönhetnek nagyon sokat, hanem az egész világ. Példamutatásának, jó kedvének és a szakma iránti alázatának is köszönhető, hogy munkássága bekerült a kiemelkedő nemzeti értékek közé.

„A döntés az már néhány évvel ezelőtt megszületett, azonban méltó formája ez a kiállítás annak, hogy a kiemelkedő nemzeti értékek egyébként miről szólnak. Az ő életműve az kétségtelenül ilyen, hiszen a bor révén egy nagyon-nagyon szerethető, spiritualitáshoz közelálló értéket találunk, ami az ország imázs alakítására is alkalmas és az identitásunk megerősítésére is.” – fogalmazott V. Németh Zsolt magyar életmódot védő miniszterelnöki biztos.

A jubileum kapcsán nyílt meg a Georgikon alapításától a II. világháborúig tartó időszak szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó kiállítás is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9336-emlekszoba-nyilt-dr-bakonyi-karoly-tiszteletere