Energiaközösséget létesítenek Keszthelyen

2021. szeptember 29. (szerda)

Keszthelyen hoz létre hazánkban az elsők között energiaközösséget az MVM Optimum Zrt. A beruházás keretében egy mintatelepülésként fog szolgálni a város, ahol első körben 20 lakos, 5 vállalkozás és az önkormányzat bevonásával szűrik le a tapasztalatokat. A projekt célja, hogy minél több ember számára tegyék elérhetővé a megújuló energia használatát.

A Várvölgyi út mentén elterülő, Gyenesdiással határos önkormányzati területre telepítenek napelemparkot és energiatárolót. Az önkormányzat korábban meghirdetett klímastratégiai célkitűzéseinek megvalósításához is segítséget nyújt ez a projekt. Az MVM Optimum Zrt. az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán nyert forrást. Ez által egy olyan energiaközösséget, illetve annak működését támogató mintaprojektet valósít meg Keszthelyen, ami a környezettudatos személyek számára nyújt innovatív energiaellátási megoldást.

A mintaprojekt megvalósításáról kedden írta alá az együttműködési megállapodást Keszthely Város Önkormányzata és az MVM Optimum. Az energetikai nagyvállalat smart city és energiaközösségi igazgatója Huber Krisztián elmondta, fontos számukra, hogy minél nagyobb szerepet vállalhassanak a klímaváltozás elleni harcban. Az energiaközösség a magánszemélyeknek, valamint a kis- és középvállalkozásoknak lesz hasznos.

„A fő célja ennek a projektnek, magának az energiaközösségnek, hogy hatékony, olcsóbb és megújuló energiát tudjanak használni. Úgy tudnak belőle profitálni, hogy reményeink szerint középtávon olcsóbb lesz nekik a villamosenergia. És azzal az előnnyel is indulnak, hogy mindezt megújuló forrásból tudják biztosítani. Az energiaközösség a jogszabályi definíció szerint non-profit gazdasági társaságok, tehát hogy sem az MVM, sem senki nem tud ebből profitot kivenni.”

A projekt mintegy 404 millió forintból valósul meg, melyhez az ITM 235 millió forinttal járult hozzá. A fennmaradó összeget önerőből az MVM Optimum biztosítja. Keszthely városa a területtel járul hozzá a mintaprojekt megvalósításához.

„Azáltal, hogy ezt az energiaközösséget létre tudjuk hozni, amellett, hogy a fenntarthatóság irányába egy nagyon jelentős lépést tett Keszthely Város Önkormányzata, ami országosan is bízom benne, hogy példaértékű lesz, nagyon fontos. Az itt működő kis- és középvállalkozásoknak, illetve az itt élő lakók, tehát a keszthelyi embereknek is egy olyan lehetőséget biztosít, hogy akik eddig adott okoknál fogva nem tudtak mondjuk napelemtelepeket telepíteni a saját házuk tetején, mert mondjuk fizikailag nem volt rá lehetőség, most lehetőséget tudunk biztosítani nekik is.” – osztotta meg Nagy Bálint polgármester.

A mintaprojekt első körében 20 lakos, 5 kkv és az önkormányzat bevonásával szűrik le a tapasztalatokat. Az energiaközösségben résztvevők számára lehetőség nyílik olyan közösségi beruházásban részt venni, amely lehetőséget biztosít az energiaköltségek és a széndioxid-kibocsátás csökkentésére.

Lendvao Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8453-energiakozosseget-letesitenek-keszthelyen