Energiamegtakarítási javaslatokról is tárgyaltak

2023. február 16. (csütörtök)

Költségvetésről, belső ellenőrzési munkatervekről, valamint energetikai kérdésekről is tárgyaltak a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás polgármesterei. A 17 településből 15-en képviseltették magukat, a határozatokat egyhangúlag elfogadták. A polgármesterek egyetértettek abban, hogy a közös gondolkodás mindenkinek hasznára válik.

Hazánkban is hónapok óta tart a takarékoskodás az energiával, a települések önkormányzatainak is fontos döntéseket kellett meghozni ezzel kapcsolatban. Sokan alkalmazták azt, hogy ahol lehetett, összevonták vagy nem nyitottak ki az intézményeket, vagy megváltoztatták a nyitvatartási időt. A kis lépésekkel is tudtak spórolni. A villany- és gázszámlák ugyanis akár 10-szeresükre is megnőttek.

Ezek a problémák Keszthely térségét is érintik, a tapasztalatokról és a problémákról felmérést is készített a környéken Balatongyörök polgármestere, Biró Róbert. Az eredményekről a társulás ülésén számolt be.

„Ez a mai társulási ülés, ez azért elég mélyen elemezte ezeket a kérdéseket. Látszik, hogy minden településen más irányból kell megközelíteni ezt a kérdést. De mindenhol gondot okoz valamilyen szinten a közvilágítás számláinak a kifizetése. Az épületek sajnos  nem mindenhol lettek még korszerűsítve, a nyílászárókat ki kéne cserélni, hőszigetelni kellene az épületeket. És sokan gondolkoznak, hogy a gáz helyett más energiaforrásokat kellene felhasználni. Az is kiderült a felmérésből, hogy a legtöbb önkormányzat egyedül nem fogja tudni megcsinálni.”

A társulási ülésen egymás tapasztalatait is megosztották egymással a települések képviselői. Javaslatokat is tettek, melyekkel egymást tudják segíteni. Meghívást kaptak energetikai szakemberek is a megbeszélésre, így lehetőségük volt a polgármestereknek kérdéseket feltenni a jövővel kapcsolatban. A társulás sok előnnyel jár a térségi településeknek, hiszen több helyzetben is össze kell dolgozniuk.

„Azt gondolom, hogy a térség egy gazdasági élettér, ahogy lehet mondani. Nagyon fontos, hogy lekövessük az önkormányzati politikánkban is. Eleve vannak olyan feladatok, amelyeket a kistérségnek kell ellátnia, például szociális gondozásban. A mai ülés a kötelező költségvetési feladatok mellett nem kötelező feladatokról is szólt, ami nagyon hasznos, az energetikai kérdéseket áttekintettük.” – fogalmazott Manninger Jenő polgármester. 

A társulási ülésen egyhangúlag fogadtak el minden napirendi pontot. Szót ejtettek arról is, hogy Alsópáhok is csatlakozni akar a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társuláshoz.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10039-energiamegtakaritasi-javaslatokrol-is-targyaltak

Képek