Energiatakarékosabb intézmények

2010. február 18. (csütörtök)

Csaknem felére csökken a keszthelyi Szivárvány Bölcsőde fűtési energiaszükséglete a közelmúltban elvégzett felújítás következtében. A megújult intézményt csütörtökön adta át Ruzsics Ferenc polgármester; a tizenkétmillió forintos beruházáshoz pályázati támogatást vett igénybe a város.

A bölcsőde a hetvenes években, az akkori műszaki elvárásoknak és lehetőségeknek megfelelően épült. Napjainkra – annak ellenére, hogy a szükséges karbantartások mindig megtörténtek – az épület korszerűtlenné vált, a vékony falszerkezeten és a rosszul záródó ablakokon kiszökött a meleg, ezért a fűtési költség nagyon magas volt. A felújítás során megtörtént a falak hőszigetelése 8 mm vastag szigetelőréteggel, a régi fa- és fémszerkezetű ablakokat jól légzáró, hőszigetelt üvegezésű, műanyag rolószerkezettel ellátott ablakokra cserélték. Ez több mint 40 százalékos fűtési megtakarítást eredményez az üzemeltetési költségekben.

Az Önkormányzati Minisztériumhoz beadott pályázatban eredetileg kertépítési, akadálymentesítési, energiatakarékossági és komfortnövelő munkák, valamint eszközbeszerzés szerepelt, bruttó 25 millió forint értékben. A pályázatot a kiíró csak csökkentett tartalommal fogadta el, mely szerint a homlokzat hőszigetelése és felújítása, a nyílászáró-cserék, valamint szerényebb mértékű eszközbeszerzés valósulhatott meg. Ez utóbbi keretében 80 db korszerű fektetőágyat és a hozzájuk tartozó görgős tárolókeretet kapott az intézmény. Több ajánlat bekérésével és ártárgyalás beiktatásával történt meg a kivitelező kiválasztása, a munkát végül a keszthelyi székhelyű BREVIS Kft. végezte el. A közben végig üzemelő bölcsődében – a dolgozók aktív közreműködésével – november végén fejeződött be a felújítás.

A fenntartó önkormányzat anyagi nehézségei ellenére is szívesen vállalta a mindössze 20 százalékos önrész biztosítását annak érdekében, hogy az intézményben kedvezőbb körülmények között folytatódhasson az eddigi magas szintű nevelőmunka. Az átadási ünnepségen Ruzsics Ferenc polgármester mellett Piritiné Gécsek Ibolya, a bölcsőde vezetője is örömét fejezte ki a felújítás kapcsán.

A fűtési költségek csökkentése érdekében Keszthely városa a közeljövőben több intézményében is tervezi energiakorszerűsítési munkálatok elvégzését; az erre vonatkozó terveket és felméréseket várhatóan februári soros ülésén tárgyalja a képviselőtestület.

kapcsolódó cikkek:
Sikeres pályázati munka a Goldmarkban

(fotó: Monitor www.monitormagazin.hu)