Épül a kerékpárút új szakasza

2018. szeptember 14. (péntek)

Keszthely város északi részén építik a kerékpárút-hálózat új szakaszát.

Keszthely város északi részén építik a kerékpárút-hálózat új szakaszát. A város közigazgatási területén épülő szakasz közel 3 km hosszúságban kerül kiépítésre. A Zala Kétkeréken-Kerékpárút-fejlesztés Keszthely, Hévíz és Hahót településen címet viselő projekt 324.38 MFt-ból valósul meg a Zala Megyei Önkormányzat beruházásában konzorciumban az érintett településekkel. Így a Keszthelyt érintő szakasz kiépítésével megoldódik kerékpárúttal is a város és a szomszédos Gyenesdiás összekötése.
Folyamatosan dolgoznak a munkagépek a Keszthely északi oldalán lévő Csapás úton. Már jól látható egy épülő kerékpárút szakaszának kijelölt nyomvonala. A felszín gyalulása megtörtént, egyes részeken vízvezeték hálózat cseréjének munkáihoz szállítják és terítik homokot. A meglévő járda szélesítésével a kétirányú elválasztás nélküli gyalog és kerékpárút at a napokban kezdték el építeni. Lesz kijelölt és új építésű része is az új szakasznak.

„Elsősorban az indokolja ami a pályázati célkitűzésekben is szerepel, hiszen a területi operatív programokban amelyeket a megyei önkormányzat felügyeli ill. koordinál megfogalmazódott annak igénye, hogy részben a hivatásforgalmi célt, részben pedig a turisztikai célt szolgálják ezek a fejlesztések. Tehát ahol kerékpárút készül annak elsődlegesen a célja, hogy a helyi lekosok biztonságosabban tudják a kerékpárt használni, hogyha el akarják vinni gyermekeiket óvodába, iskolába, vagy a bevásárló helyszíneket felkeresni.”-adott a témával kapcsolatban tájékoztatást Pácsonyi Imre a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

Pácsonyi Imre azt is elmondta nagyon fontos a turisztikai attrakciók kerékpárral való elérése is. Az útszakaszon tervezett járda a Martinovics utcai csomópontban ér majd véget. A kerékpárút a a Csapás út északi oldalán halad majd végig majd egy bevásárló központ parkolóján halad át a közös kijelöléssel gyalogosok számára is. A parkoló és a 71-es számú főút közti párhuzamos szerviz úton kerül kialakításra a kétirányú kerékpárút, ami átvezetésre kerül a körforgalmon és egészen az önkormányzati kezelésű mezőgazdasági úton, majd felfestéssel éri el Gyenesdiás települést. A projekt már 2016-ben elkezdődött.

„De tudni kell, hogy roppant hosszadalmas folyamat ez,mind az engedélyezési eljárások, mind szakhatósági engedélyek beszerzése lezajlik, és bizony-bizony határidőkkel bír a közbeszerzés is így szerencsére már nyár végén megtörténhetett a munkaterület átadása és reményeink szerint az ősz folyamán átadásra is kerül ez a keszthelyi szakasz.”- mondta az alelnök.

A Sopron utca és a Bástya utcai csomópontnál jól látható a 2015-ben kiépült kerékpárút ami a belvároson át csatlakozik a Balatoni Bringakörhöz. Az új kerékpárút szakasz is innen indul majd és a későbbiekben Keszthely északi irányából is könnyen elérhetővé válik Balatoni Bringakörút.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9080/epul-a-kerekparut-uj-szakasza/