Erdőgazdálkodás: csak természetesen

2019. május 24. (péntek)

A Bakonyerdő Zrt. közel 60 ezer hektár erdőterületen gazdálkodik. A társaság Keszthelyi Erdészete a környék erdeinek legnagyobb gazdálkodója. Tapasztalatuk szerint az elmúlt évtizedek alatt különböző hatások érték az általuk kezelt területen élő fákat. Ezeknek a hatásoknak a legfőbb előidézője a lassú klímaváltozás. A leginkább érintett part menti fenyőállományt mára a karsztbokor váltotta le.
A Balaton partján a települések szinte hozzánőttek az erdőhöz. A kilátókból, a távoli tájakon kevésbé látszik, de a korábbi, jobbára fenyőkből álló faállomány helyén ma a karsztbokor a legjellemzőbb. Az őshonos karsztbokor-erdő fő összetevője például a molyhos tölgy, a virágos kőris, a cserszömörce és a különböző berkenyék. A Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének vezetője egy Balatongyörök-közeli erdőben arról tájékoztatott, hogy ezt a cserét maga a természet hajtotta végre. Az erdészek csak akkor avatkoznak be, ha az feltétlenül szükséges. „Ebbe az erdőbe be kellett a természetes utak mellett, ami hát található ott is, de nagyon kevésnek ítéltük meg és ezért rásegítettünk makkvetéssel. A makkvetés, ez a legjobb különben a felújítási módok között, tehát a mesterséges beavatkozások között” – mondja Szakács István.

Ezekben az erdőkben a Bakonyerdő Zrt. a természetvédelemmel egyeztetve végzi a területek kezelését. Az erdők nem egyformák: a Keszthelyi-hegységben cseresek, bükkösök és tölgyesek is vannak. Míg a part melletti területeknek elsősorban talaj- és természetvédelmi szerep jut, addig a belső völgyekben inkább gazdasági feladata van a faállománynak. Az úgynevezett “természetszerű” gazdálkodási szemléletet már pár évtizede alkalmazza a Bakonyerdő.

„Utánozzuk a természetet: a fáról lehulló maggal próbáljuk felújítani az erdőket. Ahol ez nem sikerül – mint ahol most is vagyunk -, ahol kevésnek ítéljük meg ezt a természetes magtermést, ott mesterségesen beavatkozunk annak érdekében, hogy az erdő felújítása biztosított legyen” – tette hozzá az igazgató.

Az erdészek a munkájuk során a modern technika lehetőségeit is kihasználják: egy nem nyilvánosan elérhető és fizetős applikáció segítségével tájékozódnak az erdőkben. Az “Erdészeti Szakirányítási Rendszer” nevű applikáció nem csak egy speciális térkép, hanem kimondottan a munkához szükséges adatbázisokat is tartalmazza.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6057-erdogazdalkodas-csak-termeszetesen?fbclid=IwAR1cZXVuElj12zAH2PC16glwUERMtqhn410aoN8Gc1RPtwapxVtpKHTGyYQ