Eredeti bútorok a Festetics-kastélyban

2015. június 27. (szombat)

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban tartó építészeti rekonstrukció mellett a kiállítási darabok gyarapítása is folyik. Nemrég egy restaurált ülőgarnitúrával egészülhettek ki a szalonbútorok, s visszakerült egy eredeti komód.

A berendezési tárgyak sajtóbemutatóján dr. Puskás Imre helyettes államtitkár elmondta, hogy a kulturális örökség védelmét a kormányzat kiemelten kezeli. Szólt ennek az országos programjáról, s hangsúlyozta, hogy az állagmegóvás támogatásán túl segítik a bemutathatóságot, a vonzerő növelést. Mint mondta: ez történik Keszthelyen, ahol másutt fellelhető eredeti darabok visszaszármaztatása mellett az adott korból való műtárgyak vásárlásához is nyújt anyagi erőt a kormány.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Helikon Kastélymúzeum olyan intézmény, ahol jól érvényesülnek a kulturális értékek, ennek fenntartásához szükség van az aktuális fejlesztési programokra.

Pálinkás Róbert, a múzeum igazgatója utalt rá, hogy a Sigray Antal-féle hagyaték örökösök számára való visszaadása miatt is szükséges a berendezési tárgyak pótlása, a család tulajdonát képező 73 bútordarabot adtak át. Az Iparművészeti Múzeumból már korábban olyan enteriőrök kerültek vissza, amelyek eredetileg is a Festeticsek használatában voltak, ezek restaurálás után lettek kiállítva, s még idén újabb darabok is érkeznek. Kormányzati segítséggel Lyonban vásároltak egy 11 darabos korabeli ülőgarnitúrát, 8,5 millió forint értékben. Restaurálás után most állították ki azt a komódot is, amit I. Festetics György készíttetett arra az alkalomra, amikor József nádort fogadta a kastélyban. A komód fém fogantyúin a nádor arcképe látható. Az igazgató elmondta, hogy hamarosan egy eredeti Festetics pad is kiállításra kerülhet, támláját a család címere díszíti.

(forrás, fotó: Szuperinfo www.szuperinfo.hu)