Éremgyűjtők találkoztak

2023. június 13. (kedd)
KesztHelyi identitás

Gyűjtők találkoztak Keszthelyen. A Magyar Éremgyűjtő Egyesület Keszthelyi Csoportja szervezett börzét, ahol lehetőség volt nézelődni, vásárolni, beszélgetni. Emellett egy minitárlatot is nyitottak Keszthely nagyjai címmel, ahol a város ismert és elismert alakjai elevenedtek meg érmeken és plaketteken.

A keszthelyi eseményre nagyon sok gyűjtő ellátogatott, mintegy 200-250 ember fordult meg a programon. Sokan el is adták kollekciójuk egy-egy darabját. A programra Zala vármegye számos pontjáról érkeztek érdeklődők. Nem csak hazai, hanem külföldi pénzérmék is voltak, de papírpénzeket is felvonultattak.

„Egyre kevesebb a felhozatal, nagyon sok olyan áru van, ami nem ritkaság, hanem viszonylag tömegáru. Ritka érmeket nagyon nehéz találni már, mert általában a gyűjtőknek van, és ha valaki kihal vagy meghal, legfeljebb az örökösöktől lehet vásárolni, ami ritkább.” – mondta egy résztvevő, Domján Gyula.

A börzén emlékérmek is voltak. A résztvevők többsége gyerekkora óta gyűjtő, ennek ellenére sokan találtak újabb darabokat a kollekciójukba. Az eseményen azok is megtalálták a számításaikat, akik bélyegeket vagy régi képeslapokat gyűjtenek, hiszen ezekből is akadt szép számmal a kínálatban. Emellett különleges sorozatokba is lehetett botlani.

„A gyűjteményem telefonkártya, azon kevesek között vagyok, akiknek még megvan – már kiment a divatból természetesen – de megvan az országban. Most kezdtem járni csak ilyen börzékre. Ezek a lapok, amik most itt vannak nálam, ezek 20-25-30 évig ott voltak a szekrényemben, még csak rendszerezve sincsenek.” – tette hozzá egy másik résztvevő, Kiss Attila.

A börze mellett kiállítás is nyílt a Balaton Színház Simándy termében. A szervezők azokból a plakettekből állítottak össze egy tárlatot, amelyen Keszthely nagyjai jelennek meg. Szendrey Júlia, Kacsóh Pongrác, Asbóth Sándor és sokan mások is megelevenednek az érmeken és plaketteken. A szervezők azt mondják, a gyűjtés ma is népszerű, de hiányzik az utánpótlás.

„Nagyon öregszünk. Valahogy az új belépők létszáma nem tudja lelépni azt a mortalitást, ami természetes, tehát kiöregedéssel járó mortalitás. Igyekszünk a fiatalokat is bevonni. Itt is az a minta, meg Nagykanizsán is az a minta, hogy egy középiskolás elvégez, elmegy egyetemre és nem jön vissza. Sajnos evvel a problémával mi is küszködünk.” – tájékoztatott Farkas István József, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Keszthelyi Csoportjának titikára.

Az éremgyűjtésnek több pozitív hozadéka is van. Amellett, hogy jó hobbi és számos ismeretséget lehet kötni általa, a történelemtudást is fejleszti.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10441-eremgyujtok-talalkoztak

Képek