Erősödő lengyel-magyar kulturális kapcsolat

2013. március 22. (péntek)

Keszthely lengyel testvérvárosából, Stary Sącz-ból érkezett delegációt látott vendégül Ruzsics Ferenc polgármester pénteken a városházán. A tavaly megválasztott Jacek Tomasz Lelek polgármesterként első alkalommal látogatott el Keszthelyre.

Ruzsics Ferenc a találkozón felidézte azt a felemelő alkalmat, amikor 2009-ben lengyelországi vendégekkel közösen ünnepelhetett Keszthely város lakossága március 15-én, és ez alkalomból a magyar mellett a lengyel himnusz is felcsendült a rendezvényen. A lengyel vendégek akkor négy helyi civil szervezet meghívására érkeztek a Balaton-parti városba, és a következő évben magyar civilek látogathattak a stary sącz-i kulturális fesztiválra.

Jacek Tomasz Lelek polgármester kiemelte, hogy a két település közti jó viszony nemcsak városvezetői szinten működik, de a civil életben, a kulturális kapcsolatokban is megnyilvánul, így a „lengyel, magyar, két jó barát” ismert szólás mind mélyebb értelmet nyer az ismétlődő találkozások, közös rendezvények által. A polgármester elismerően szólt az elmúlt években Keszthelyen megvalósított fejlesztésekről, városképi változásokról is.

Wojciech Knapik, a stary sącz-i kulturális és művészeti központ igazgatója beszámolt az első alkalommal idén szeptemberben megrendezendő Pannon Fesztivál ötletéről, melyre magyar, szlovák, erdélyi és szerb néptánc- és népzenei együttesek meghívását tervezik. Mint elmondta, Lengyelországban nagyon kedvelt a magyar, a kárpát-medencei és a balkán zene, erre kívánják felépíteni a háromnapos szabadtéri fesztivált, mely a reményeik szerint néhány év múlva meghatározó rendezvénnyé válhat a térségben.

A vendégek a találkozást követően megkoszorúzták a földhivatal épületén elhelyezett táblát, mely a Keszthelyen befogadott lengyel menekülteknek állít emléket az egykori menekülttábor helyén. Délután a Balaton Színházban fotókiállítás nyílik két lengyel fotóművész, Bogdan Kiwak és Jan Leśniara alkotásaiból.

A delegációt házigazdaként Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója és Cséby Géza író, műfordító kalauzolja a városban. Cséby Géza – számos magyar-lengyel rendezvény szervezőjeként – kiemelkedő szerepet játszik a két ország közötti kulturális kapcsolatok ápolásában.

_____________________

Stary Sącz és Keszthely városa 2001 júniusában kötött együttműködési megállapodást abból a meggyőződésből, hogy ezzel gazdagítják a kettejük közötti gazdasági, társadalmi, kulturális és sportéletet. Az eltelt időszakban számos művészeti csoport vendégeskedett mindkét fél részéről a különböző városi rendezvényeken, melyek a történelmi hagyományok miatt mindig nagy sikernek örvendtek. A kölcsönösen jó viszonynak köszönhetően fogalmazódott meg az együttműködés megerősítése és testvérvárosi szintre emelésének lehetősége. 2011. június 4-én – a városnapi rendezvénysorozat keretében – került sor a testvérvárosi szerződés megkötésére, még szorosabbra fűzve a két település közti szálakat.

(fotó: Szeiler Gábor)