Értékek a gyümölcs-génbankban

2023. október 3. (kedd)

Alma-körte fajtabemutató volt a Georgikonon. A helyi génbank fajtáit vették górcső alá a szakemberek. Keszthelyen a jelenlegi gyümölcsültetvény alapjait a 70-es, 80-as évek fordulóján fektették le. A kampusz munkatársait az EU is támogatja a génbank fenntartásában.

Starking delicious, Marianna hercegnő, Erdélyi III. – csak néhány azok közül a körtefajták közül, amiket bemutattak. A szakemberek mellett hobbi gyümölcsészek is érdeklődtek a program iránt. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem génbankjaiból származó gyümölcsök minden tulajdonságát számba vették. Kiderült, a régi fajtáknak nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van.

Dr. Varga Jenő, a MATE Kertészettudományi Intézet tudományos főmunkatársa: „Jelenleg a nemesítésben – mi foglalkozunk növénynemesítéssel is – mindig valami újat próbálunk létrehozni. Viszont mindig szembesülnünk kell azzal, hogy az új valamiben csorbul. A régiek, amik alapját szolgálják a nemesítésnek, azok stabilak és működnek. Vannak közöttük olyanok, amik már nem állják meg a helyüket a köztermesztésben, de a háztájiban nagy kedvvel telepítik és várják a termelők, a kiskertészkedők.”

Keszthelyen 1979-ben merült fel az ötlet, hogy körte génbankot létesítsenek. Zala kiváló termőtája ennek a gyümölcsnek, ezért 1982-ben már bekerültek az egyetem földjébe az első csemeték. Ezt követte az alma, melyet azóta már megújítottak. A Georgikon génbankja ma is szolgálja a nemesítőket, kutatókat, hallgatókat. A kampusz dolgozói precíz fajtaleírásokat is készítenek. 117 körte-, 54 alma- és 15 őszibarackfajta gazdagítja a helyi génbankot.

Horváthné Baracsi Éva, a Georgikon egyetemi docense: „A gyümölcs alakját, színét meg kell nézni és bizonyos kategóriákba kell sorolni, akár a virágzási időt, a virágoknak a milyenségét. Az őszibaracknál például, hogy milyen alakúak a virágok. Elég sok munka van vele. Az év különböző időszakában ki kell mennünk a gyümölcsösbe és akkor ezt fel kell mérni, amiben egyébként hallgatók is tudnak segíteni. Akár szakdolgozat témaként is választhatják az itteni gyümölcsfajtáknak a vizsgálatát.”

A szakmai napon az érdeklődők arra is választ kaphattak, hogy mely gyümölcsfajtákat érdemes háztájon, vagy nagyüzemben termeszteni. A Georgikonon az egyik legnépszerűbb szak a kertészeti, melyben a gyümölcstermesztés irányába is szakosodhatnak a hallgatók.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek