Esőerdei dagonyával és hegyvidéki dioárámával gazdagodik a múzeum

2021. február 2. (kedd)

Hamarosan befejeződik a Vadászati Múzeum két új diorámájának a kialakítása. A szakemberek az utolsó simításokat végzik. Az afrikai esőerdő és az ázsiai hegyvidék életképe különleges technikával készült. Amint lehetőség lesz a múzeumok nyitására, teljes készültségben tárják a látogatók elé a két új szárnyat.

Vörös bivaly, bongó, leopárd – csak néhány azok közül az állatok közül, melyek preparátumai helyet kaptak a diorámában. Egy közép-afrikai dzsungel dagonyázóját jeleníti meg az új kiállítási jelenet. A Helikon Kastélymúzeum a Nemzeti Kastély- és Várprogram jóvoltából bővíthette vadászati kiállítását.

Tóth Csaba múzeumvezető: „Egy sikeres pályázatnak köszönhetően bővült a múzeum. Két szárnyat építettünk az épülethez. Az egyik egy afrikai élőhelyet, a másik egy ázsiai hegyvidéket mutat be. Gyakorlatilag az átadás előtt vagyunk, elkészültek a diorámák, egy teljesen új technológiát alkalmaztunk, ami még látványosabb lesz. Én úgy gondolom, hogy egy ilyen diorámához sokat kéne utazni Európán belül, hogy egy hasonlót láthassunk.”

A trófeák a múzeumalapító Hidvégi Béla jóvoltából kerültek Keszthelyre. Ez a bongó például igazi különlegesség, a hazai vadászok közül Széchényi Zsigmond ejtett el először ilyen csavartszarvú antilopot. Tóth Csaba múzeumvezető elmondta, már a diorámák tervezése sok időt és komoly szakmai munkát kívánt. A preparátumok készítése előtt meg kellett tervezni az életképet, nem mindegy ugyanis, hogy az adott állat a dagonyában fekszik, inni készül, vagy épp támadó pozíciót vesz fel.

„Ez egy komoly munkát igényel, maga a tervezés időszaka is. Teljesen egyedi, a helynek megfelelően lettek kialakítva akár a hegyek, akár a barlang. Ezt ad hoc kell az építés során eldöntenünk, hogy melyik irányba menjünk tovább. Ehhez hozzátartozik az is, hogy magát a preparátumoknak a pozícióját is mi határozzuk meg, tehát legyen egy lépő, fekvő, akár legyen a zsákmányon osztozkodó két hiéna megjelenítése. Ezek mind a mi terveink és döntéseink alapján, szakemberek bevonásával készülnek” – nyilatkozta Tóth Csaba.

Az ázsiai hegyvidéket bemutató dioráma még építés alatt áll. Amint lehetőség lesz a múzeumok nyitására, teljes készültségben tárják a látogatók elé a két új szárnyat. A keszthelyi Vadászati Múzeum 2008-ban nyitotta meg kapuit. Az elmúlt 12 év sikerét a látogatók létszáma is tanúsítja.

„A kezdeti látogatólétszámot sikerült a duplájára emelnünk, közel 120 ezer látogatót fogadunk évente, ami nagyon komoly munkát igényel a dolgozóinktól és a munkatársainktól. A látogatói létszám alapján evidens és a látogatói visszajelzések pedig megerősítik azt, hogy sikeres a múzeum” -mutatott rá a múzeum vezetője.

A Vadászati Múzeum sikere több lábon áll, az Európában egyedülálló gyűjtemények és a különleges technikával készült diorámák mellett folyamatosak az időszaki kiállítások, mindezt komoly szakmai munkával fogják össze. A MÁV Start kedvezményének köszönhetően a diákok ingyen utazhatnak a múzeumba.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7778-esoerdei-dagonyaval-es-hegyvideki-dioaramaval-gazdagodik-a-muzeum