Európai ellenőrzési akció a közutakon

2021. szeptember 20. (hétfő)

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata akciójához kapcsolódva a passzív biztonsági eszközök használatát figyelik az utakon a rendőrök. A Roadpol Focus on the Road elnevezésű ellenőrzési programban ma a zalai rendőrök is több ponton végeztek ellenőrzést a megyében, a délelőtti órákban Keszthely-Kertváros Hévíz felé vezető útszakaszán.

Megállítják a rendőrök az autósokat a Keszthely-Kertvárosában áthaladó főútvonalon. A Hévíz irányába haladó gépjárművezetőket ellenőrzik. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén is egy hete zajlik az a fokozott ellenőrzés, amely az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának Seatbelt elnevezésű akciójához kapcsolódik.

„Egy több napos akciósorozat, amelynek az a célja, hogy a biztonsági eszközöket, illetve a, tekintettel a megváltozott időjárási körülményekre, a világítás, ablaktörlő ill. a gumiabroncsoknak a felületét minél többet ellenőrizzük. Ezáltal is, hogy biztonságosabb legyen a közlekedésük. Természetesen nem az az első, hogy büntessünk, hanem inkább figyelemfelhívás.”- adott tájékoztatást Novák Rudolf, r. alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Igazgatóság, Közlekedésrendészeti Osztály, Baleseti Helyszínelő Alosztály 2. alosztályvezetője.

A szeptember 6-22. között tartó országos ellenőrzési akcióban különös figyelmet fordítanak a vezetés közben mobilozók felderítésére. Elsősorban a kézben tartott mobilhasználatot ellenőrzik, de más figyelmet elvonó tevékenységre és a közlekedés biztonságát elősegítő viselkedésre is felhívják a figyelmet.

„Szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet, a szülőknek a figyelmét leginkább a gyerekülésekre,és a gyermekeknek a szállítására és minden esetben legyenek bekötve.”- mondta el Novák Rudolf.

A nagy forgalmú útszakaszon több szabálytalan gépjárművezetőt állítottak meg az ellenőrzés során. A legtöbben biztonsági öv használata nélkül közlekedtek, de olyan sofőrnél is előkerült a büntetést igazoló füzet, aki vezetés közben mobilját kézben tartva telefonált. A magyar rendőrség az európai baleset-megelőzési programhoz jövő héten kedden további közúti ellenőrzésekkel, baleset-megelőzési előadásokkal, valamint gyermekeknek is szóló foglalkozásokkal csatlakozik országszerte. Az európai program kitűzött célja a halálos közúti balesetek megelőzése.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8420-europai-ellenorzesi-akcio-a-kozutakon