EuroSkills: az Asbóth iskola sem hiányozhat

2018. szeptember 28. (péntek)

A keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium is fontos szereplője volt a EuroSkills idei rendezvényének. A fiatal szakemberek három napos Európa-bajnoksága, látványos bemutatója Budapesten zajlott. Európa legjobb huszonöt év alatti szakemberei, összesen ötszázhuszonöt versenyző érkezett Magyarországra.
A WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében, idén Magyarországon rendezik meg a fiatal szakemberek három napos Európa-bajnokságát, a EuroSkills versenyt. A megmérettetésen harmincegy magyar fiatal vesz részt, egyikük a keszthelyi Asbóth Sándor Térségi Középiskolát képviseli. Papp Viktória Dóra itt tanulta ki a kozmetikus szakmát.

„Nemcsak az Asbóth iskolát képviselem: az egész szakmát, az egész országot képviselem. Mindegyik egy apró-apró kis nyomást gyakorol rá, a maga az iskola is, maga az ország és maga a szakma is. Eddig nem éreztem különben, tegnap tört ki belőlem, hogy tényleg rajtunk van a nyomás” – nyilatkozta a fiatal lány.

Az iskola nem először vesz részt a Szakmák Európa Bajnokságán. Az idei év azért is különleges számukra, mert a kozmetikai szakmát bemutató pavilont az intézmény egyik pedagógusának vezetésével építették fel és működtetik a verseny idején. A felépítés már két héttel ezelőtt megkezdődött a kijelölt háromszázötven négyzetméteren.

A tizenhat munkaállomás kialakítása, a versenyzők egyforma feltételeinek a biztosítása kiemelkedő logisztikát kíván a helyszínen workshop managerként tevékenykedő tanárnőtől, Linhart Rita gyakorlati oktatásvezetőtől. Úgy véli: „Ezt köszönhetjük annak, hogy nekünk az infrastrukturális hátterünk megvolt. Megvolt az a kapcsolat rendszerünk a cégekkel, akik megbíztak bennünk és nyilván szponzorként az ügy mögé álltak. Ez nekünk nagy segítség volt, mert nagyon nehéz azt előteremteni és nagyobb szakmáknál, akár mechatronikára gondolunk, vagy informatikára, látjuk, hogy ott is mennyi anyagot és eszközt be kell pumpálni a rendszerbe, hogy az megvalósulhasson. Ez a szépségápolásnál sem különbözik.”

A tudásukat összesen harminchét versenyhelyszínen mutatják be a huszonnyolc országból érkezett fiatal szakemberek. A tét óriási: akik a EuroSkills versenyen jól szerepelnek, azok általában számos jól fizető állásajánlat közül válogathatnak. Az Asbóth iskola számára különösen fontos a részvétel, mivel nagyon sok energiát fektetnek be a magas szintű képzés érdekében.

Csótár András igazgató úgy látja: „Küzdünk az iskola sikeréért és küzdünk Magyarország elismerésért és sikeréért is. Azt szeretnénk, hogyha a magyar fiatalok megtapasztalnák azt, hogy nagy lehetőségek rejlenek a szakmai képzésben és kitűnő választás egy-egy jó szakmát megtanulni a mai világban. Erre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni. Mi egész évben ezért dolgozunk, hogy ez lehetőleg minél nagyobb hangsúlyt kapjon.”

A verseny nyilvános, így nagyon sok érdeklődő látogatott el a Budapesti Vásárközpontban rendezett eseményre. A magyar főváros most először adott otthont a két évente ismétlődő, idén tíz esztendős rendezvénynek. A EuroSkills verseny pénteken fejeződik be.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9116/euroskills-az-asboth-iskola-sem-hianyozhat/