Év strandétele: várja a nevezéseket a Balatoni Kör

2024. június 13. (csütörtök)

Idén is keresik a Balatonnál az Év strandételét! A Balatoni Kör tizedszer tette közzé felhívását. Újdonság, hogy idén már stranddesszert kategória is van, de külön fogják díjazni a vegetáriánus, illetve vegán készítményeket. A minőségi borászat és gasztronómia képviselőit tömörítő Balatoni Kör szándéka továbbra is az, hogy izgalmasabb legyen a magyar tenger körüli gasztro kínálat.

Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves, Harcsa&Krumpli, Vízikutya – az elmúlt években ilyen ételek nyertek a versenyen. A Balatoni Kör idén is kiemelten értékeli a jól árasított ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett fogást. Két éve külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni.

Kövérné Kalmár Mónika elnökségi tag elmondta, hogy az idei fő újdonság a stranddesszert kategória: „Itt is az a cél, hogy változatos, ízletes nyárias, Balatonra jellemző alapanyagokból kerüljenek ki a desszertek. Természetesen azt is figyelembe kellene venni, hogy akár egy strandon elfogyasztható legyen, akár evőeszköz nélkül, úgyhogy ez egy jó kihívás a cukrászoknak.”

A bírálók kritériuma, hogy az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön. A Balatoni Kör azt tapasztalja, egyre több vendéglátós készül a versenyre. A megmérettetésnek köszönhetően az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált a tó körüli gasztrokínálat.

„A nevezések is úgy érkeznek, hogy érződik rajta, hogy van egyfajta előre gondolkodás benne és nem egy ilyen hirtelen ötlet vezérelte az ételt. Európában egyedülálló ez a verseny, nincsen sehol strandétel fesztivál, strandétel megmérettetés, ezért is nagyon büszkék vagyunk rá. Azt is tapasztalhattuk, hogy az elmúlt években valóban komoly megújuláson kezd átmenni a balatoni gasztronómia és hiszünk abban és biztosak vagyunk benne, hogy ez a verseny is ehhez jelentős mértékben hozzájárul” – tette hozzá Kövérné Kalmár Mónika.

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely. Július 10-ig lehet nevezni. A Balatoni KÖR július 31-én osztja ki a díjat, miután július 24-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek