Év végével zárul a Festetics-kastély kétmilliárdos projektje

2015. december 25. (péntek)

Kétmilliárd forintos fejlesztés végére tehet pontot a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum: december 31-ével lezárul a Festetics-kastély és a hozzá tartozó egykori Amazon Szálló nagyszabású, turisztikai attrakciófejlesztést célzó projektje.

A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. a „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” című projektje összesen 2,053 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

A projekt érinti a kastély főbejáratát és környékét, az emeleti kiállítást, a pincében található bormúzeumot, az irodaszárnyat és az ideiglenese kiállítóteret, összesen több mint 1500 négyzetméteren.
A legjelentősebb elem mintegy 1,1 milliárd forintos építési költséggel az egykori Amazon Szálló műemlék épületének felújítása, ahol egy rendezvénytér, illetve új látnivalóként főúri utazásokat bemutató kiállítás és veteránautó látogatóközpont kap helyet.
A kastély enteriőr kiállítása új kiállítótérrel bővült, az igazgatói iroda és a titkárság pedig másik szárnyba költözött. Új kiállításként Festetics Arcképcsarnok várja a látogatókat, mely a család mecénás, a közjóért tenni akaró, innovátori tevékenységének állít emléket. A magyar hercegi családokat új tárlat mutatja be, a bormúzeum pedig Bakonyi Károly-emlékszobával bővül a magyar szőlőnemesítés neves keszthelyi szakembere tiszteletére. A fejlesztés részét képezi a kastély pálmaházának megújítása és toronykilátó létesítése is. A vendéglátás minőségi fejlesztése érdekében megnövelték a kávézó kiszolgálóterét.
A látogatóbarát környezet fejlesztését szolgálják a különböző interaktív eszközök, például a visual guide és az okostelefonos vezetés, valamint egy turisztikai információs pont.

A fejlesztés során olyan komplex turisztikai attrakció jön létre, mely egyedülálló élményt nyújtva növeli a kastély vonzerejét, ezáltal várhatóan látogatószámot is. A projekt közvetve hozzájárulhat a turisták Keszthelyen és környékén eltöltött tartózkodási idejének emeléséhez, így adva további lendületet a térség idegenforgalmának és gazdaságának.

A nagyszabású beruházás ünnepélyes avatását és az új kiállítások bemutatását herceg Festetics György legközelebbi magyarországi látogatásához igazítja a Helikon Kastélymúzeum; erre várhatóan jövő év márciusában kerülhet sor.

Kapcsolódó cikkek:
Idén befejeződnek a munkálatok a kastélyban
Vége felé jár a felújíítás a Helikon Kastélymúzeumban
Indul a keszthelyi Festetics-kastély nagyszabású fejlesztése
Lezárult a keszthelyi kastélypark rekonstrukciója
Felavatták a helyreállított Festetics-mauzóleumot
Lázár János: a kormány támogatásával Keszthely visszanyeri fényét és erejét