Évről évre, egyre jobbak a strandok

2018. április 30. (hétfő)

Már készülődnek a balatoni strandok a Kék Hullám Zászló minősítésre. Szigorú követelményrendszer alapján szerezhetnek akár ötcsillagos lobogót a fürdőhelyek. A pályáztató Balatoni Szövetség célja, hogy a minősítéssel folyamatosan fejlődjenek a strandok, ezáltal a Balaton térsége. Ezt segítendő szerveztek ma konferenciát a strandüzemeltetőknek, melyen fenntarthatóságtól kezdve, a fogyasztóvédelmen át a biztonságos fürdőzésig bezárólag hangzottak el előadások.

35 ezer négyzetméteres zöldfelületet kell karbantartani a Városi strandon. A Libással és a Helikon stranddal együtt pedig mintegy 7 hektár területen kell nyírni a füvet a VÜZ dolgozóinak. Az elhúzódó tél miatt a megszokatnál később tudták megkezdeni a szezon előtti felkészülést. Az elmúlt évekhez hasonlóan mindhárom keszthelyi strandot nevezik a Kék Hullám minősítésre.

Csendes Antal, fürdőüzemeltetési részlegvezető, VÜZ Nonprofit Kft.: „Bízunk benne, hogy a Városi strand meg tudja tartani az ötcsillagos minősítését. Tudni kell, hogy itt a nagy pályázat, amelyre várunk (a TOP-os pályázat) csak idén ősztől fog elindulni, így ezért nem volt olyan látványos fejlődés, mint a másik két kis strand tekintetében. Bízom benne, hogy mind a Libás, mind a Helikon strand minősítése javulhat. Titkon bízom abban is, hogy a Libás lehet, hogy az öt csillagot is megkaphatja a fejlesztések révén.”

A Városi strand hátsó része még üzemi terület, ma távolították el a téli fedését a Balaton alakú medencéről. A hosszú hétvégére már a strand teljes területe megnyit. A tervek szerint június 8-tól lesz fizetős a fürdőhely.

A Kék Hullám Zászló minősítésre önkéntesen pályázhatnak a strandok és a kikötők is. A minősítés során szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük, többek között a BírálóBizottság vizsgálja a víz minőségét és a fürdőhelyek tisztaságát. A követelmények között kiemelt figyelmet fordítanak a mozgáskorlátozottakra is és egyre fontosabb szempont a biztonság. A minél jobb minősítés megszerzéséhez kíván segítséget nyújtani a Balatoni Szövetség. A tó menti településvezetőknek és strandüzemeltetőknek ezért konferenciát szerveztek. A gyenesdiási rendezvényen jó és rossz példákat mutattak be.

Balassa Balázs, a Balatoni SZövetség elnöke: „Nem szégyen ellesni a jó példákat és a saját strandjukon ezt beépíteni. Mert úgy gondolom, hogy a jó példák ellesése, a jó példák alkalmazása az egyértelműen az ide látogató vendégek érdekét szolgálják. Ettől leszünk erősebbek, ettől leszünk egységesebbek. Én úgy gondolom, hogy a Kék Hullám Zászló strandminősítés betölti a szerepét, évről évre egyre jobbak a strandok és a minősítések eredménye is egyértelműen ezt bizonyítja.”

Tavaly óta öt csillagot szerezhetnek a legjobb fürdőhelyek. 2017-ben 33 strandot minősítettek, 10 darab ötcsillagos, és 16 darab négycsillagos zászló talált gazdára. Kétévente adnak át különdíjakat; idén Zala, Somogy és Veszprém megye különdíja mellett a legzöldebb strandot is el fogják ismerniA minősítésbe most új partnereket vont be a Balatoni Szövetség.

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára: „Az egyik a Hermann Ottó Intézet, aki a zöld szempontrendszerért lesz felelős és a Balatoni Kör, illetve a Balatoni Turisztikai Szövetség is részt vesz idén a minősítésbe. A Balatoni Kör a borászat és a gasztronómia – a strandokon inkább a gasztronómia – szempontjait fogja figyelembe venni. A Turisztikai Szövetség pedig természetesen az összes szolgáltatás zsűrizésébe segít majd minket.”

A zászlót kiadó Balatoni Szövetség és partnerei június közepén kezdik az ellenőrzést. Várhatóan 3-4 nap alatt körbejárják a magyar tengert az ítészek. Az eredményeket július 9-én, Balatongyörökön hirdetik ki.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8732/evrol-evre–egyre-jobbak-a-strandok/