Évzáró közgyűlést tartott a Da Bibere Zalai Borlovagrend

2018. december 19. (szerda)

Új tagokkal bővült a Da Bibere Zalai Borlovagrend. Szombaton tartotta közgyűlését a Festetics kastélyban a megye szőlész-borász társadalmát tömörítő rend. A rendezvényen elhangzott, hogy a borászok egy különleges évet zárhatnak. A közgyűlésen kiderült, hogy a közelgő jubileumára egy évkönyvet kíván kiadni a borlovagrend.
A közgyűlés határozatképességének megállapítását követően az ország legnagyobb területű borrendjének tagjai néma felállással tisztelegtek azok előtt akik már nem lehetnek közöttük. A 2000-ben alapított borrend, célul tűzte ki a zalai borvidék szőlő és borkultúrájának ápolását és a zalai borok népszerűsítését. Évente több rendezvényen, kulturális ünnepségeken vesznek részt és a borversenyek zsűrijének is állandó tagjai. Az éves munkát és a borászok évét Brazsil József nagymester értékelte.

„A borászok szemével egy nagyon különleges évet zártunk, hiszen kicsit megkésve jött a tavasz, majd azt követően a korai nyár és a szőlőt ez nagyon helyzetbe hozta. Gyorsan fejlődött, a csapadék is megvolt hozzá, aztán a fürtök is gyorsan nőttek, az érés is hamar bekövetkezett. Még az idősebb emberek sem nagyon emlékeznek ilyen évre, és mellette rekord termés lett.”- mondta Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere.

Brazsl József elmondta továbbá, hogy a 2020-ban, fennállásának 20. évére a Da Bibere Borlovagrend egy évkönyvet szeretne kiadni, annak a gyűjtő munkáit már jövő év elején megkezdik. A zalai borászokat köszöntötte Koczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere, valamint a társ borrendek képviselői. A beszámolót követően szakmai előadást hallhattak a borászok. Nyitrayné Dr Sárdi Diána Ágnes a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, az Országos Borminősítő Bizottság elnöke a kénezés hatásairól, jelentőségéről beszélt. A jelenlévők gyakorlati kérdésekre kaptak választ a szakembertől. Az ünnepi közgyűlés kiemelt eseménye volt az új tagok felvétele. A három jelöltnek az ajánlás után ki kellett állni a borfelismerő próbát. Azt követően került sor az avatásra és a fogadalomtételre. 2018-ban Rónai Gyuláné borász Lentiből, Horváth Szabolcs borász és Papp Gábor informatikus mérnök Becshelyről került a rendbe.

„Régóta szerettem volna tagja lenni a Da Biberének. Már régótakövetem a munkásságukat és az egész borkultúrát amit folytatnak. A munkásságuk az utóbbi években. Szeretnék ennek a közösségnek a tagja lenni. Nyílván most nem borászként, de a későbbiekben borásszá is válni.”- adott tájékoztatást az új tag, Papp Gábor.

A Balaton Kórus műsora színesítette az ünnepi rendezvényt ami a velencei tükörteremben kötetlen beszélgetéssel és a borrendek borainak kóstolásával zárult.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9329/evzaro-kozgyulest-tartott-a-da-bibere-zalai-borlovagrend/?fbclid=IwAR1lqD12Q2xMdaIt5ygipQn1yD4AjcBnPVxnsBHv5sWY_ZXzGKt0NJGMkjo