Ez a nap csak róluk szólt

2019. május 28. (kedd)

A nyárias idő és a jó programok sok családot vonzottak a hétvégén. Több helyszínen szerveztek gyereknapi rendezvényeket. A Balaton-parton szirénázó autók és zenés produkciók voltak, a Majormúzeumban pedig májusfa kitáncolás és pitekóstoló várta a családokat.

Leginkább élményekkel ajándékozták meg az apróságokat a városi gyereknapon. A Balaton-parton mentőautó, rendőrautó és tűzoltóautó is felsorakozott. A gyerekek felpróbálhatták a tűzoltósisakot, megnézhették a felszereléseket, a rádió berendezést, de a vezetőülésekbe is bepattanhattak. Pál Balázs is örömmel ült be a rendőrautóba, azt mondja azért jó a gyereknap, mert csak a gyerekekről szól.

„Hogyha nem lenne, elmennék tiltakozni. Gyereknap is legyen, ne csak felnőtt nap, meg apák napja, meg anyák napja, szülők napja – mondjuk olyan nincs is” – nyilatkozta a kisfiú.

A zenepavilonnál muzsikával és tánccal is várták a gyerekeket. A Re-Folk húzta a talpalávalót az aprók táncához, de kötélugrók, tánc- és énekcsoportok is műsoroztak. A Balaton szálló előtt hatalmas légvárak is várták a gyerekeket.

A Georgikon Majormúzeum udvarába is várták a látogatókat a hétvégén. A helyszínen első alkalommal rendezték meg a pite kóstolóval egybekötött rendezvényt, mely nagy népszerűségnek örvendett.

„Kézműveskedtem, meg hintázok” – mesélte Zimmerman Borbála. Cseh Tamarának az tetszett, hogy zenéltek és állatokat is láthatott. Rauch Dorina pedig testvérével élvezte a szekérezést.

A színes programok között a népi játékok, a talicskázás és a nyuszisimogató voltak a legnépszerűbbek, de többek kísérték figyelemmel a Népek Tánca Tánccsoport előadását is.

A program egyik leglátványosabb része volt a májusfa kitáncolás. A szervezők kiemelték, fontos, hogy a hagyományokat ápoljuk. A zenés program a régi időkben is közösségépítő volt, ezt szeretnék tovább népszerűsíteni a fiatalok körében.

„Ez is a tavaszi májusi táncjátékok közé tartozik a májusfa kitáncolás. Egy ilyen rítus, amit hát falvakba mindig több háznál is ugye gyakoroltak. Ez alkalom volt arra, hogy kicsit összejöjjenek. Volt egy kis lakoma” – nyilatkozta Szabóné Lázár Ibolya, a kiállítóhely vezetője.

A májusfa kidöntése után a hagyomány szerint leszedhették a legények a rajta található ajándékokat, majd folytatódhatott tovább a táncos mulatság.

Lendvai Bianka, Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6068-ez-a-nap-csak-roluk-szolt-?fbclid=IwAR1jh28z-6zwN171VcBhMkhsO_clo-PHLHfaZjl8crfmBt12P0o_Qq0AVTM