Fáklyák az éjszakában a szabadságért

2023. október 23. (hétfő)

Fáklyás felvonulást rendeztek Keszthelyen a nemzeti ünnep előestéjén. A színház elől az egyetemhez vonult a menet, ahol megkoszorúzták a forradalmárok emléktábláját. A végcél a keszthelyi ’56-os emlékmű volt.

Fáklyák és a hazaszeretet tüze hevítette fel az októberi estét Keszthelyen. Idén is – mint már hosszú évek óta – a szabadságharc évfordulójának előestéjén fáklyás felvonulást rendeztek. Keszthelyen 1989. óta zajlanak ezek a megmozdulások.

„Én csatlakoztam hozzá, ehhez a dologhoz, és én raktam össze 23-25 dalt szöveggel együtt, kis füzetbe, hogy mindenki hozzáférjen. ÉS próbáltam tárogatón fújni, akkor még egészen kezdő voltam, most már kicsit jobban ment a dolog.”  emlékezett vissza Töttő Vilmos, tárogatós.

A Balaton Színház elől indult a menet. Az első állomás a Georgikon Deák Ferenc utcai épülete volt. 67 évvel ezelőtt az Akadémia és hallgatói fontos szerepet játszottak a forradalmi megmozdulásokban. Emléktáblájukat 2006-ban emelték.  A csapatban minden korosztály megtalálható volt, a karonülő kisgyerektől a nagyszülőkig bezáróan. Azonban a felvonulók többségét a szépkorúak tették ki.

„Meg kell emlékezni azokról a hősökről, akik az életüket adták, az egészségüket, a karrierjüket. Ami nagyon hiányzik és nagyon szomorú, az a fiatalok. Nincs kinek továbbadni a múlt emlékeit.” – összegezte gondolatait Fölföldi Imre.

A végcél a keszthelyi ’56-os emlékmű, a fehér embert mintázó szobor volt. 1956. november elsején a „Fehér ember” volt a világon elsőként felállított szobor, mely a forradalom áldozataira emlékezett. Itt Babos Dániel idézte fel az eredeti emlékmű múltját. A fiatal tanuló szerint rendkívül fontos ’56 emlékezete.

„Szerintem 56’ az ugyanolyan fontos, mint 1703, és 1848, és ezeknek a megemlékezései is. Szerintem 56’ október 23. összetartja a magyarokat, és a Magyarországon túli magyarokat is.”

A Keszthelyi Nemzeti Kör és a művelődési központ által szervezett  fáklyás felvonulást a tárogatóval kísért Himnusz, illetve a Szózat zárta.

Pelikán Péter – Keszthely TV

Képek