Farsangi népszokásokat elevenítettek fel az Életfa Iskolában

2021. február 9. (kedd)

A farsangi ünnepkör hagyományait elevenítették fel az Életfa Iskola tanulói. A diákok egy színdarabban mutatták be a zöldágjárást, a kiszebáb égetés és a regölést, de a busójárás és az állakodalmas is megjelentek. Az iskolai közös rendezvények elmaradnak a koronavírus-járvány miatt, azonban fontosnak tartják, ha online is, de megtartsák ezeket a hagyományokat.

Színes összeállítást láthatnak a diákok az Életfa Iskola hetedik és nyolcadik osztályosainak előadásában. A különböző tájegységek farsangi népszokásait mutatják be egy videóban társaiknak. A színdarabot több pedagógus közreműködésével állították össze. A tanulóknak ebben az évben külön-külön kell farsangolniuk, de az oktatók szerették volna, ha a vidámság mellett tájékozottak is lennének a fiatalok a magyar hagyományokkal kapcsolatban.

„Olyan színes ez a farsangi ünnepkör, hogy összeszedtük. Jellegzetes volt a rönkhúzás, ahol a faluban megmaradt lányokat, akik nem mentek férjhez, azokat állították szinte pellengérre, mondhatnánk azt. Volt az állakodalmas, ami szintén egy falun végigvonuló felvonulás, amikor vitték a kiszét, az is egy nagyon hangulatos része. A zöldágjárás és a kisze kivitele pedig tulajdonképpen a tavaszvarázslás, termékenységvarázsláshoz tartozott.” – ismertette Szép Marianna pedagógus.

A diákok számára újdonságot is jelentettek az egyes szokások. Többen voltak olyanok, akik élőben még nem látták ezeket a néphagyományokat. Biszku Ábris és Blaskó Gergő is egy-egy busót alakítottak. Egyikőjük sem volt még a mohácsi busójáráson, de szívesen ellátogatnának oda. Elmondásuk szerint mindannyian lelkesen vettek részt a színdarab megtanulásában.

„Jó volt. Izgalommal vártam és a szöveg is egyszerűsítve volt, tehát nem volt nehéz dolgunk.” – mondta el Blaskó Gergő.

„Egész jól éreztem magam, jó volt így az egész iskolával, így a többi osztállyal is együtt csinálni. Azt kicsit hiányoltam, hogy az osztályomból többen nem voltak, csak ketten, de jó volt.” – osztotta meg Biszku Ábris.

Bár ezt a tanévet is beárnyékolja a vírus, az Életfa Iskolában igyekeztek hozzászokni a kialakult helyzethez. Az intézményben most nem rendezhetik meg a közös ünnepségeket, azonban nem szerették volna, ha a tanulók kimaradnak ezekből. Így jött az ötlet, hogy rögzítsék a műsort, melyet minden osztály megtekinthet a későbbiekben.

„Annak ellenére, hogy nem lehet személyesen találkozni, nem lehet bemutatókat tartani, ugye a szülők nem jöhetnek be az intézménybe, azért szeretnénk a hagyományainkat, a rendezvényeinket megtartani. Ennek a legjobb módját az online felületeken találtuk meg. Így rendeztük meg a korábbi karácsonyi koncertünket is például, kisebb videókat, adventi kis csokrokat raktunk fel a Facebookra. És ugye most ez a farsangi mulatság is olyan formában valósult meg.” – tájékoztatott Babos Lajos igazgató.

Az Életfa Iskola diákjai és tanárai a jövőben is terveznek koncerteket és különböző előadásokat bemutatni online formában. Az igazgató kiemelte, ennek ellenére nagyon várják a járványhelyzet végét, hogy újra visszaálljon a megszokott rend az iskolába.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7796-farsangi-nepszokasokat-elevenitettek-fel-az-eletfa-iskolaban