Február 1-től módosul a balatoni horgászrend

2019. január 30. (szerda)

5 pontban módosul a Balatoni Horgászrend ebben az évben. Leginkább finomítások és pontosítások kerültek bele a szabályzatba, de a szabályszegések szankcionálását szigorítják. A horgászkönyvben fel nem tüntetett halak miatt komoly büntetésre is számíthatnak a pecások.
Nem kell áremelkedéssel számolniuk a balatoni horgászoknak. Arra azonban figyelniük kell, hogy a tó horgászrendje néhány pontban módosul. Ez az év nem a változtatásokról, hanem a finomításokról szól – mondta el Havranek Mihály a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatója. Február 1-jétől 5 pontban alakul át a szabályzat. Többek között módosítják a kifogható halak korlátozásának részét. Ezentúl, ha a horgász eléri a 100 darabos kvótát, a korábbiakkal ellentétben, nem újíthatja meg ismételten engedélyét. A területi jegyekkel kapcsolatban viszont újdonság is bekerült a szabályzatba.

„Ez egy új pont a horgászrendünkben az, hogy aki olyan területi jegyekkel rendelkezik, ami a nyugati-övcsatornára vagy a Kis-Balatonra érvényes, ezekkel a területi jegyekkel csak 30 darabos a kvóta. Viszont sajnos itt is él az hogy a 30 darab után nem lehet új jegyet váltani, tehát a horgászoknak el kell tudni dönteni, hogy vesz egy Balatonra szóló teljes jegyet a 100 darabos kvótával vagy egy szűkebb, de olcsóbb kvótájú jegyet vált.” – mondta el az igazgató

Kisebb finomítások kerültek a Kis-Balatonra vonatkozó rendelkezésekbe is. Mostantól időkorlát nélkül lehet horgászni a területen, de továbbra is csak egy darab ragadozó halat tarthatnak meg a pecások. Pontosítani kellett a szabályzatban, hogy ez a korlátozás nem fajtánként, hanem darabszámra értendő. Szükség volt módosítani a Zala-hídnál lévő területre vonatkozó részt is. A helyszínen korábban nem pergethettek a horgászok, az új előírás szerint ez áprilistól novemberig megengedett lett.Hangsúlyosabb lesz azonban a halászati őrök munkája. Szigorítják a szabályszegések szankcionálását. A jövőben a felügyelet nélkül hagyott kifogott halakat elkobozhatják és vissza is engedhetik.

„16 halőrünk van jelenleg a tó körül 8 szolgálati környezetben. Ők párosan teljesítenek szolgálatot. És azt tudom mondani, hogy azért nézve azt, hogy évente durván 70.000 horgász van a Balaton környékén és ebből a tavalyi évben 250-260-an szabálytalankodtak. Azt tudom mondani, hogy tényleg jó a fegyelmi helyzet, de szükség van arra, hogy a kollégák időnként kicsit zargassák a horgászokat.” – tette hozzá a szakember.

A halőrök továbbra is ellenőrzik a jegyeket, a kifogott halak fajtáját és számát, valamint azok beírását. Aki akár egy darabot is elmulaszt, akár egy éves eltiltással is büntethető.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5714-februar-1tol-modosul-a-balatoni-horgaszrend