Február 10-én lesz a Városi Karnevál, várják a jelentkezőket

2024. január 19. (péntek)
KesztHelyi identitás

Február 10-én rendezik a Keszthelyi Városi Karnevált. A Balatoni Borbarát Hölgyek szervezésében 23. alkalommal valósul meg a népszerű program. A felvonulásra várják a jelentkezőket, akár csoportosan, akár egyénileg. Az álarcos mulatságra február 9-ig lehet jelentkezni.

Filmek főszereplői, szaloncukrok, virágok, kisdobosok. Ezek a jelmezek is megjelentek a tavalyi Városi Karneválon. A mulatság minden évben nagyon népszerű, több százan vonulnak fel ilyenkor a kastély-parktól a Fő térig. A hangulatról gólyalábasok és a Boombatucada is gondoskodik minden évben, ez idén sem lesz másképp. Természetesen most februárban is zsűri dönti el, hogy kié a legötletesebb jelmez. A színpadon 3 perces műsorra lesz ezúttal is lehetőségük a felvonulóknak.

„A Tourinform irodában lehet jelentkezni február 9-ig. És ezt nagyon kérjük is, hogy 9-én legkésőbb 16 óráig mindenki jelentkezzen be. Szórólapokon, plakáton és az internetes felületeken már megjelent a dátum és azon rajta van két telefonszám. Az egyik a Tourinform-é, de személyesen is lehet jelentkezni. Illetőleg az én telefonszámom is rajta van, én is szívesen veszem a jelentkezéseket.” – mondta el Dévényiné Balogh Gyöngyi a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete elnöke.

A népszokások és a hagyományok ápolása az óvodában mindennapos. A farsang időszakában több olyan foglalkozás is zajlik, ami az ünnepkörhöz kapcsolódik. A kézműveskedés mellett idevonatkozó mondókákat, énekeket tanulnak, a csoportszobákban található jelmezeket magukra is ölthetik. Az óvodások minden évben készülnek a Városi Karneválra. Minden alkalommal valamilyen ötletes csoportos jelmezbe bújnak a kicsik és az óvó nénik.

„Minden nap hangolódnak az ünnepre. A farsang a tél temetése és a tavasz köszöntése. A mai napon busóálarcokat készítenek és nemezből készítenek álarcokat a gyerekek az óvodában.” – osztotta meg Németh Ildikó a Keszthelyi Életfa Óvoda és Bölcsőde főigazgatója.

Az óvodások mellett már több iskola is jelezte, hogy szeretne részt venni a találkozón. A szervezők hangsúlyozzák, nemcsak a városból, a régióból is szívesen veszik a maskarásokat. A hagyományoknak megfelelően a felvonulás 14 órakor kezdődik a kastély parkból. Az idei rendezvénynek is több támogatója van. Keszthely Városa, a civil szervezetek, klubok is ajánlottak fel segítséget. Ebben az évben is gondoskodnak a szervezők arról, hogy a vidám karneválról senki se térjen haza üres kézzel. A fűtött sátorban emellett játékkal, forró teával, zsíros kenyérrel és fánkkal kedveskednek a látogatóknak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek