Fehér bundás találkozó

2024. június 25. (kedd)

Svájci fehér juhászkutya találkozóval és sportnappal kezdte meg a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert a nyári szezont. Az ebtulajdonosokat és a négylábú rajongókat számos, a témához kapcsolódó előadással, bemutatóval, valamint tombolával várták.

Néhány eb nem tudott egy számot húzni, ezért az egész kosarat választotta a tombolahúzáskor. A 30-40 svájci fehér juhászkutya a strandon békésen megfértek egymás mellett, jól érezték magukat. Kendét, Mátyus Kriszta egyenesen Lengyelországból vette magához 1,5 éve. Ez volt az első svájci juhászkutya találkozójuk.

„Cani Crossfutásban HKR-en voltunk, svájci találkozón még soha, úgyhogy ez volt az első, nem tudtunk, hogy mire számítsunk, illetve pont ezért, mert Kende egy picit bizonytalanabb, nem tudtam, hogy hogy fog reagálni, hogy ennyi kutya lesz, meg ennyi ember lesz, de szerencsére elég jól abszolválta. Itt a végén most már látszik, hogy menne, de alapvetően minden rendben volt, minden szuper volt, tombolát is nyertünk. Úgyhogy szuper volt a program.”

A svájci fehér juhászkutya 2003. január elseje óta ideiglenesen elismert fajta, és  mindössze 2011 óta lett véglegesen is elismert. A fajta kialakulása erősen összefonódik a német juhászkutyáéval. Már a kezdetekkor megvolt a ma ismert színváltozatokon túl a fehér is. Érdekesség,  hogy a mai német juhászkutya fehér juhászkutya ősöktől származik.

„Alapvetően a fajta az egy családbarát, munkára alkalmas, kevésbé érzékeny kutya, de azért nagyon tükrözi azt, hogy milyen gazda mellé kerül. Az érzékenységét a gazdának tükrözi inkább. Alapvetően bármire alkalmas, nyomra, őrzésre, családi kutyának, tehát több helyen van gyerekek mellett.” nyilatkozta Fischer Margaréta, a program segédszervezője.

A Svájci Fehér Juhászkutya Klub a stranddal közreműködve szervezte meg ezt az alkalmat, nem titkoltan hagyományteremtő céllal.  A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert június 15-étől 9 és 19 óra között minden nap várja a 2 és 4 lábú strandra vágyókat jó idő esetén augusztus végéig.

Sziládi-Kovács Tibor, a strand üzemeltetője: „Lesznek még rendezvényeink, július 13-án és 14-én  szervezzük a Dog Beach Fest kutyás fesztivált, ami egy két napos fesztivál, mondhatom, hogy a Balaton legnagyobb kutyás fesztiválja, szombaton lesznek a programok, érdemes követni a facebook oldalunkat és ott látható, hogy milyen aktivitásokkal próbálkozunk majd az idei kutyás szezonban.”

Szeptember beköszöntöttével sem zárja be kapuit a terület, sőt 2 programot is szerveznek ebben a hónapban, viszont a nyitvatartási ideje megrövidül.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek