Fehérvasárnapi határjárás

2024. április 8. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Húsvét után, Fehérvasárnap régen megkerülték a határt és szertartásokat végeztek, hogy a termés bő legyen, és ne érje kár. Elkezdődtek a lányséták és egymással életre szóló szövetséget, komaságot kötöttek a fiatalok. Ezt a hagyományt eleveníti fel Keszthelyen több mint 20 éve a Család Iskola.

A Család Iskola tanulói népviseletben érkeztek a református templomhoz Fehérvasárnap reggelén. Zichy Emőke lelkész és a hívek várták a határjárókat Fehérvasárnapon. Azon a napon, amit kishúsvétnak is neveznek az ünnepkörhöz kapcsolódóan. „Nagyon-nagyon fontos, hogy ez az öröm üzenete csak arra az egy napra. Ne csak a húsvéti két vagy három napra koncentrálódjék, hanem amindennapokra. Egy héttel, így Húsvét után –ahogy hiszem, sok-sok héttel Húsvét után- ugyanezt az örömhírt tudjuk hirdetni, közvetíteni, amiben ittvannak segítségünkre a fiatalok, akik énekkel, igazi örömszolgálattal viszik város szerte, a határba és mindenfelé a legszebb örömhírünket.” -mondta el Zichy Emőke református lekész.

A népviseletbe öltözött iskolások zalai és somogyi tájegységről való tavaszindító játékkal, tánccal köszöntötték az egybegyűlteket.
A kis táncosok vezetője a fehérvasárnaphoz kötődő népszokásról beszélt. Majd komaságot kötöttek. A gyerekek –akik fehér ruhájukkal is utaltak az ünnepre- átvették egymástól a komatálat, amiben tavasz jelképei voltak: a felszalagozott vörösbor, a természet örök körforgását jelző fehér cukorperec és a feltámadást jelképező, piros tojás. A határjárók énekelve mentek végig a városon a Karmelita Bazilikába. A bazilika falai is gyermekdaloktól voltak hangosak. A határjárók ott is áldást kaptak és átadták a komatálat.

„i2001-ben jártuk először a határt,így fehérvasárnap. Valóban egy régi hagyományt elevenítettünk fel. Nem a klasszikus formájában. Ugye akkor a határokat, a település határait erősítették zászlós felvonulással, egyházi körmenettel, papi áldással. Mi most ezt úgy kötöttük össze, hogy a városnak az egyházi ill. a világi közösségeit szerettük volna összekapcsolni ill egy szorosabb
barátságot megerősíteni a komatállal.”- adott tájékoztatót az iskola táncpedagógusa, Hardi András.

A fehérvasárnapi ünnepre a gyerekek és szüleik is készültek.”Úgy készültünk, hogy tegnap este korán lefeküdtünk és
megtisztálkodtunk, hogy gyönyörűek legyünk…és anyával sütünk-főzünk,kalácsot szoktunk fonni.”-nyilatkozott Lázár Gabriella.

Az ünneplők a belvároson átvonulva érkeztek az Evangélikustemplomhoz ahol újra táncra perdültek, megerősítették a kapcsolatot és áldást kaptak a zászlójukra majd tovább vonultak a Fő téri templomhoz.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek