Fejlesztések a Georgikon Campuson

2022. április 29. (péntek)

Fiatal agrárszakemberek találkoztak a Georgikon Campuson. A programot először valósította meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvánnyal közösen. Az eseményrészeként átadták a Nagyváthy János Szakkollégium új közös helyiségét is.

Az ország számos részéről érkeztek fiatal agrárszakemberek a találkozóra. A programot kettős céllal hozták létre. Egyrészt, hogy publikációs lehetőséget biztosítsanak a fiatal agrárkutatóknak, másrészről, hogy elősegítsék a szakmai kapcsolatépítést.

„Fiatal agrárkutatóknak szól a rendezvény. Tehát mesterszakos hallgatók, szakkollégisták vannak szép számmal nálunk. Doktoranduszok, doktorjelöltek, fiatal kutatók, fiatal oktatók és nagyon pozitív számunkra is, hogy agrárszakemberek, tehát céges képviselők, vállalati képviselők is vannak jelen. Tehát a gyakorlattal is tudnak találkozni az agrárkutatók.” – mondta el Szabó Péter a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány elnöke.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek is fontos az utánpótlás nevelés. Az agrárszektor minden területén várható generációváltás, így a felsőoktatásban is. Ezért szükségesek a legkiválóbb szakemberek.

„Az a szervezet, az a szövetség, amely a doktoranduszokat fogja össze, azok a szakkollégiumok, amelyek az egyetemen belül működnek, azok pontosan ezt a tehetséget kutatják fel és ezt a tehetséget működtetik. A tehetséggondozásnak a tudományos diákkör a legjelentősebb módja. És ezt, hogy országosan is egy kapcsolatépítés rendszereként tudjuk működtetni és abban mi vezető szerepet töltsünk be, mint legnagyobb agrár felsőoktatási intézmény az országban, ezt kiemelt feladatunknak tekintjük.” – emelte ki Dr. Gyuricza Csaba rektor.

A város is szorosan együttműködik az egyetemmel. A fejlesztések a térséget is meghatározzák.

„Olyan célokat fogalmaztunk meg, amely azt gondolom, hogy az egész térség, sőt az egész megye számára kiemelten fontos. Hiszen az idén 225 éves Georgikon az identitásbeli kérdés is egész Zala megyének, sőt, túl is nyúlik ez a megye határain. Nekünk nagyon fontos, hogy az örökségünket ne csak megőrizzük, hanem tovább tudjuk gyarapítani.” – fogalmazott Nagy Bálint polgármester.

A Georgikon Nagyváthy János Szakkollégiumának helyiségét is átadták. Ez is része a Campuson zajló fejlesztéseknek.

„Valóban, most már hosszú ideje, legalább fél éve azon dolgozunk, hogy újabb és újabb fejlesztéseket csináljunk a Campuson. A szakkollégiumhoz annyit, hogy minél több fiatalt kívánok.” – osztotta meg Dr. Rózsa László campus-főigazgató.

A szakkollégium 2018 elején alakult. Jelenleg harmincan dolgoznak, mint szakkollégista. Segítőjük, dr. Alföldi Zoltán oktatói koordinátor.

„A szakkollégiumi hálózat a felsőoktatásban egy tehetséggondozási forma. És nagyon fontos, hogy a tanórákon kívül a tantervekhez kapcsolódó szakterületeken az általános ismeretek és műveltség területén kapjanak a hallgatók széleskörű tájékozódási lehetőségeket.”

A szakkollégium azért viseli Nagyváthy János nevét, mert munkássága példaként áll az egyetemisták előtt.

„Nagyváthyról azért is méltó a Georgikonon elnevezni szakkollégiumot, mert ő volt az egyik, aki kezdeményezte azt, hogy a Georgikon megalapuljon. Direktben a munkában talán nem vett részt, bár a könyveit használták az oktatásban, de az, hogy 1797 július 1-jén megnyílott a Georgikon és ezzel Európában az első mezőgazdasági felsőfokú szakoktatási intézménye létrejött, az nagyrészt Nagyváthy szellemi munkásságának volt köszönhető.” – ismertette Dr. Lukács Gábor campusigazgató-helyettes.

Az átadón Nagy Bálintot kérte fel az intézmény, hogy helyezze el a Szakkollégium könyvtárába az első kötetet, Keszthely város monográfiáját.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9077-fejlesztesek-a-georgikon-campuson