Fejlesztések a városi honlapon

2012. december 6. (csütörtök)

Már elérhető a keszthely.hu mobiltelefonra optimalizált verziója, akadálymentessé vált a honlap a látásfogyatékosok számára, és virtuális séta segítségével ismerkedhetnek meg a várossal a honlapon böngészők.

A mobiltelefonon internetező felhasználók számának növekedésével ezen mind szélesebb réteg igényeit kiszolgálva készült el a városi honlap mobil weboldala. Segítségével a keszthely.hu jelenlegi teljes adattartalma új formában optimálisan megjeleníthető internetezésre alkalmas mobiltelefonok és tabletek kijelzőjén: egyszerűen és kényelmesen böngészhető, átlátható, olvasható és könnyen navigálható. A mobilon internetezők számára automatikusan a telefonra optimalizált változata töltődik be, manuális kiválasztás nélkül.
A mobilra optimalizált oldal további előnye, hogy kisebb adatforgalmat generál, mint a teljes honlap letöltése. Figyelembe véve az érintőképernyős okostelefonok használatának rohamos terjedését, a „mobilbarát” honlap – amellett, hogy a felhasználók számára kényelmesen elérhető adattartalmat biztosít – növelheti a weboldal látogatottságát és a böngészéssel töltött időt.
A keszthelyi honlapot üzemeltető Webmark stúdió ezzel a fejlesztéssel egy időben készítette el a honlap akadálymentes változatát is.

A virtuális túrán csodálhatják meg a város szépségeit a honlap látogatói. A gömbpanoráma technika rendkívül látványos, vizuális és interaktív módszer, melynek segítségével úgy mutathatók be a terek és épületek, melyre sem a hagyományos fényképek, sem pedig videó technika nem alkalmas. A fotók HDR technológiával készített kiemelkedően jó minőségű képek, és a könnyű navigálással szabadon körbenézhetünk a város minden jelentősebb pontján. Az egyes panorámaképek összeköttetésben állnak egymással, többféle továbbhaladási irányt kínálva.
A városról 35 állomásos virtuális túra készült, mely hamarosan kiegészül a Festetics kastély helyszíneivel, és a későbbiekben is bővíthető illetve összekapcsolható másokéval – a Csobánc sétahajó virtuális bemutatójából például már most is „partra lehet szállni” a keszthelyi hajókikötőben. A sétaútvonal fényképeket, helytörténeti utalásokat, kiegészítő információkat is tartalmaz, mint például nyitva tartások, elérhetőségek, hasznos adatok, weboldali hivatkozások, stb. Hamarosan elkészülnek és felkerülnek a honlapra a bemutató idegen nyelvű változatai is.
A virtuális séta bármely számítógépen, valamint minden olyan mobil eszközön megtekinthető, amely rendelkezik web böngészési funkcióval (iPhone és iPad is).