Fejlesztések a keszthelyi kistérségben

2009. április 1. (szerda)

A Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás 2008 márciusában beadott anyaga „Buszvárófejlesztések a Keszthely és környéke kistérségben” címen nyert támogatást a Nyugat-dunántúli regionális operatív program Közösségi közlekedés pályázatán.

A kistérség tizenhat településéből kilencet érint a projekt, amely 41 helyszínen 11 buszmegálló jelentős átépítését (új buszöböl, sziget kialakítása) és 40 új váróépület megépítését foglalja magában.

Márkus Mirtill, a kistérségi iroda munkaszervezetének vezetője elmondta: a mélyépítés tervezői Hegyi Ferenc (Keszthely) és Diós Gábor (Zalaegerszeg) voltak, míg a buszvárók tervcsaládját Kruppa Nándor cserszegtomaji építész dolgozta ki. A teljes projektköltség 99 991 000 forint, amelyhez 90 százalékos támogatást nyert a kistérség. A tízszázaléknyi önerőt az érintett települések biztosítják.

A magas- és mélyépítés együttes előirányzata 91 663 200 forint. A további kiadásokat a tervezés, a műszaki ellenőrzés, a közbeszerzési tanácsadás, a könyvvizsgáló munkája, a marketingfeladatok, valamint a projektmenedzsment költségei teszik ki. A munkaszervezet vezetője hozzátette: a kivitelezők kiválasztását célzó közbeszerzési felhívás a napokban jelenik meg, így a kezdést április második felére prognosztizálják. A támogatási szerződés szerint a megvalósulás tervezett határideje augusztus 21., de ezt a terminust maximum három hónappal meghosszabbíthatja a kistérség.

A megvalósítást három, körülbelül hathetes ütemre felosztva a konkrét teendők az alábbiak szerint alakulnak: I. ütemben Keszthelyen épül tíz új váró burkolatcserékkel (kettő Fenékpusztán, 4 × 2 a Hévízi úton´, a Zöldérttől a Napfény sorig), Gyenesdiás kap három új várót. Megvalósul a Faludi utcába áthelyezett, új megálló mélyépítése, Vonyarcvashegyen készül öt új váró a 71. számú út mentén (iskola, Csornai üdülő, központ kétoldali megállói és Vashegy kelet), s Balatongyörökön hét új váró készül (3 × 2 a 71. számú út mentén: Kossuth elágazó, Szépkilátó és Becehegy, egy pedig a központban) – mondta Márkus Mirtill.

A beruházás II. ütemében Zalaszántón kap helyet hat átépülő megálló és új váró (2 × 2 az Ádám utcában és az iskolánál, és 1-1 a Keszthelyről bevezető részen: a vindornyalaki elágazónál, illetve a szerelvényboltnál). Karmacson két váró épül át.

A III. ütemben Zalaapátinál egy áthelyezett, új megálló (iskola előtt), Válluson teljesen átépülő buszforduló-megálló készül váróépülettel, oszloptrafó-áthelyezéssel, Várvölgyön hat új váró létesül (a tűzoltószertár, illetve az iskola előtt, és 2 × 2 a csárda közelében és az idősek otthonánál).

A munkaszervezet vezetője rámutatott: láthatóan az a cél, hogy a frekventáltabb településeken a szezon indulásáig, de valamennyi helyszínen az őszi tanévkezdésig befejeződjenek a munkák. Aki a beruházásról bővebb információt kíván szerezni, az keresse a kistérségi irodát (tel.: 06-83/515-490).

(forrás: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)