Fejlesztik a csapadékvíz-elvezetési rendszert Keszthelyen

2021. október 18. (hétfő)

A Zámori városrészben és a belvárosban is fejleszti a csapadékvíz-elvezetési rendszert az önkormányzat. A város két TOP pályázaton, összesen 494 millió forint támogatás nyert tervezésre és kivitekezésre. Az önerőt nem igénylő beruházások keretében átereszeket, vasbeton műtárgyakat is építenek a Zámorban, a belvárosban pedig négy utcában lesz vízelvezető rendszer. A projektről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Keszthely polgármestere és a térség országgyűlési képviselője.

Keszthely legmélyebben fekvő területe a Zámor. A klímaváltozás következtében jellemzővé vált, hogy rövid idő alatt extrém mennyiségű csapadék hullik le. Ilyenkor utakat, járdákat és ingatlanokat is elönt a víz ebben a városrészben. A 10 éve épült záportározó sem látja el kellően a feladatát. Az elmúlt években számos szakemberrel egyeztetett a városvezetés, hogyan lehetne megoldani a csapadékvíz-elvezetési problémákat.

Nagy Bálint polgármester: „Alapvetően itt a különböző vízelvezetési technikákat kell normálisan, megfelelő módon kialakítani, hiszen láttuk azt, hogy nem csak a záportározóba való bekerülése a víznek, hanem az onnan, megfelelő módon a Balatonba történő csapadékvíz bekerülését is nagyon alaposan át kell gondolni. Hiszen amellett, hogy a zámori városrésznek és a belvárosnak ezt a problémáját meg szeretnénk oldani, a környezet és természetvédelemre is kiemelt hangsúlyt szeretnénk fektetni azáltal, hogy például a Balaton vízminőségét még jobban tudjuk óvni.”

A zámori csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására – azaz a tervezésre és kivitelezésre – 420 millió forint támogatást nyert a város. Az előzetes tervek szerint új átereszeket, vasbeton műtárgyakat építenek, kotrási munkákat végeznek és javítják a mederburkolatokat is.

A Zámor mellett a belvárosban is csapadékvíz-elvezető rendszert létesítenek, erre 74 millió forintot nyert az önkormányzat. Jelenleg nincs ez kiépítve, ezért is hangsúlyozta ennek fontosságát a terület bejárásán Nagy Bálint polgármester, Manninger Jenő országgyűlési képviselő és a körzet önkormányzati képviselője, Vozár Péterné. A Nádor, Bakacs, Pethő és Iskola utcákban úgy kívánják a hálózatot kiépíteni, hogy a járdákat, parkolóhelyeket optimálisan alakítsák ki és védjék az ingatlanok lábazatát is. Manninger Jenő elmondta, ebben a ciklusban közel egymilliárd forintot nyert a választókerület ilyen célokra: „A döntéshozók is fontosnak tartották, hogy erre a célra nagyobb keretet biztosítsanak, ennek egy jelentős részét nyerte el Keszthely. Ez azért fontos, mert Keszthely városára nagyon ráfér ez a fejlesztés – ismerjük a zámori problémákat is, meg a belvárosban is. Ez az uniós pénz lehetővé teszi, hogy ilyen célokra felhasználják. Nagyon fontos, hogy ennek lesz majd még folytatása.”

Mindkét projektnél jelenleg a kivitelezés előkészítésének a tervezés-beszerzése zajlik. Jövő év elején kezdődhet meg a tervezés, a munkálatokra szóló közbeszerzés tavaszra fejeződhet be. A városvezetés szándéka, hogy a jövő évben el is készüljön mindkét városrészben a csapadékvíz-elvezető rendszer.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8514-fejlesztik-a-csapadekvizelvezetesi-rendszert-keszthelyen