Fekete István relikviáit vitték Hatvanba

2020. november 25. (szerda)

A hatvani Vadászati Múzeumban is készülnek a Vadászati Világkiállításra. Számos érdekesség mellett Fekete István emlékére is nyílik időszaki kiállítás. A tárlat anyagát az örökösöktől, az író hozzátartozóitól gyűjtötték a, de két tárgy – melyet Horváth József adományozott az emlékszoba kiállított tárgyai mellé- Keszthelyről is kerül Hatvanba. Turi Török Tibor nem csak a Fekete István emlékszobából kölcsönöz tárgyakat. Felkérésre elkészítette az író portréját is.

A hatvani Grassalkovich-kastélyban található Vadászati Múzeum munkatársai egy kiállítás tárgyait viszik a múzeumba. Kis tárgyak, bútorok, amelyek egy évig lesznek láthatóak a városban. A Vadászati Világkiállításra készülve , az Egy a természet program sorozat keretében gyűjtötték a híres magyar író, Fekete István emlékét őrző tárgyakat, relikviákat.

e Keszthelyen egy kis szoborcsoport, melynek tagjai között megtaláljuk az állattörténetek, ifjúsági regények írójának, Fekete Istvánnak is a portréját. Az épületben egy kis emlékszobában az író számos könyve, kézirata és alakját megidéző fényképek. S két olyan tárgy, az író kulacsa és notesz részlete 1929-ből, amit a hatvani múzeum kölcsönkért. A tárgyakat Turi Török Tibor adta át a múzeum képviselőinek. A hatvani múzeum képviselői egy kis dobozban, biztosítás mellett vették át a nagy értéket képviselő tárgyakat.

„Az írónak a születésének 120., halálának pedig az 50. évfordulója alkalmából, a világkiállításra készülve, a Vadászati Világkiállításra készülve, az Egy a természet program sorozat keretében hozzuk létre, egy évre ezt az időszaki kiállítást. Nagyon sok különböző helyről, különböző relikviák gyűltek össze. Főként különböző könyvei – akár olyan, amit neki dedikáltak, neki ajánlottak. Vagy olyan, amit ő adott másnak ajándékba. Természetesen az általa írt művek. Illetve szeretnénk egy kis hangulatot is teremteni a kiállításban, kölcsön kaptunk személyes tárgyakat. Pl. a foteljét vagy az agancs csillárját.”- adott tájékoztatást Nagy –Hanula Viktória igazgatóhelyettes.

A keszthelyi múzeumtulajdonos és szépmíves az alkotó műhelyében is fogadta a vendégeket. Egy 60×60-as méretű domborművet adott át a kiállításra amelyet a múzeum felkérésére készített el.

„Fekete Istvánt próbáltam élethűen ábrázolni. Én örülök a megbízásnak, mert nekem kedvenc íróm. Az az ember, aki Jókai után a második legolvasottabb magyar írónk. Tizenhét nyelven lett lefordítva és ő kiállt az elveiért és a kommunizmusnak a fehér mártírja. Amit kevesen tudnak, hogy meghurcolták és majdnem nyomorékká tették, ill. fél szemét elvesztette mikor az ÁVÓ elvitte és megverte. A hatalmas munkássága megérdemli meglátásom szerint azt az ambíciót, hogy külön kiállítást egy éven keresztül egy ilyen patinás helyen kiérdemeljen.”- mondta Turi Török Tibor.

A szobor készítése sok időt vett igénybe, mégsem volt nehéz megformálni író karakterét- monda el az átadáson Turi Török Tibor.

„Könnyű megformálni,mert karakter. Jó. Meg a kisugárzása. Sokszor hozzáfogtam olyan disszonáns személyekhez – mondtam neki, gondoltam, meg talán neki is mondtam -, hogy igazából nem szívesen fogok hozzá és nehezen is ment. De akinek olyan kisugárzása van, hogy tényleg a formázófára kívánkozik, agyagba kívánkozik az nekem is ad lendületet.”

Az alkotást nagy odafigyelés mellett szállították Hatvanba, ahol megnyílik az a kiállítás, amellyel szeretnék bemutatni az író életét,munkásságát és azt a természeti környezetet, amely regényeinek is főszereplője volt, amely az egész életét betöltötte. A tárlat november 30-tól online felületeken lesz látható.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7615-fekete-istvan-relikviait-vittek-hatvanba