Fekete István szellemi hagyatéka előtt tisztelegve ültettek emlékfát

2021. október 11. (hétfő)

Fekete István szellemi hagyatéka előtt tisztelegve ültettek kőrisfát az Első Balatoni Sporthorgász Centrumnál. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében állított így emléket Keszthelyen a magyar erdész- és vadászirodalom legismertebb művelőjének.

Egy virágos kőris tiszteleg mostantól Fekete István szellemi hagyatéka előtt az Első Balatoni Sporthorgász Centrumnál. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a dolgozók kezdeményezése és az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás révén létesíthette az emlékhelyet.

Szári Zsolt vezérigazgató, Balatoni Halgazdálkodási Zrt.: „Ennek kapcsán jutottunk el oda, hogy ezt a kőrisfát, amit most elültettünk, ezt Fekete István emlékére ültethettük el és bízunk abban, hogy 50 év múlva is ez a kis fa már megerősödve és hasonlóan a mögötte látható keskenylevelű kőrishez terebéjesedik és fogja őrizni nagy írónknak az emlékét.”

Az emlékfa ültetését és a Balatoni Halgazdálkodási Zrt-t is üdvözölte Keszthely polgármestere. Nagy Bálint kifejtette, öröm látni, amikor valaki ilyen jó gazdája egy Balaton-parti területnek.

A Fekete István Kulturális Egyesület elnöke elmondta, az író ismerte a természet minden rezdülését és azt emberi nyelvre lefordítva tárta az olvasók elé. F. Bodó Imre kifejtette, Fekete István a 20. század legnépszerűbb magyar írója. A dombóvári Fekete István Múzeum alapítója szerint Keszthely fontos és jó helyszíne ennek az emlékhelynek.

„Egyrészt ugye itt van a Matulárium, amit 2014-ban avattunk és közel van a Kis-Balaton, a Diás-sziget, itt töltött két évet Fekete István és ő szerette és tisztelte a Balatont. Nagyon sokat horgászott a Balatonon és a Kis-Balatonnál és szerette a természetet, a növényeket, állatokat. Ez a 19. emlékhely és valószínű a 20. Vörsön lesz, mert ott is szeretnénk egy emléktáblát avatni” – nyilatkozta F. Bodó Imre.

Az ünnepi eseményen műsort adtak a Nagyváthy Néptáncegyüttes és a Fekete István Vadászkürt Együttes tagjai is. Szári Zsolt vezérigazgató Keszthelyen jelentette be, hogy ma, az OMÉK kiállításon társaságuk átvehette a Balatoni hal oltalom alatt álló földrajzi bejegyzést, amit az Európai Unió is elfogadott.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8493-fekete-istvan-szellemi-hagyateka-elott-tisztelegve-ultettek-emlekfat