Felavatták a becehegyi kápolna emléktábláját

2022. december 12. (hétfő)

Emléktáblát avattak Becehegyi kápolnánál. A Becehegyért és Paphegyért Természet-Környezetvédő és Kulturális Egyesület vágya volt, hogy a szőlőhegy jelképének ilyen módon is emléket állítsanak. Az örömvasárnapi ünnepen koncertre és szeretetvendégségre is várták a látogatókat.

Az emléktábla megáldásával kezdődött az ünnepség a becehegyi Szentháromság Kápolnánál. A táblán az épület történetét olvashatják a látogatók. A Becehegyért és Paphegyért Egyesület régi vágya volt, hogy megvalósuljon ez a hiánypótló alkotás. A szervezet anyagilag támogatta ennek a megjelenését, az alkotást pedig Keszthelyen készítették el. A kutatásban helytörténész segített.

„Elsősorban ezt köszönjük Töreky András helytörténésznek. Ő nagyon komolyan, részletesen kutatta a múltját a kápolnának. Ez hamarosan meg is jelenik majd egy könyvben. Mi közösen az egyesülettel elkészítettünk egy rövidített változatot és ez jelenik meg az emléktáblán.” – mondta el Fésűné Bálint Gizella, a Becehegyért és Paphegyért Természet-Környezetvédő és Kulturális Egyesület elnöke.

A Szentháromság Kápolna 1907-ben épült, melynek elődje már 1766-ban állt a Festeticsek birtokához tartozó szőlőhegyen. Laskay Emil keszthelyi építőmester tervező és kivitelezőt bízták meg, hogy az 1900-as évek elején építse fel újra az épületet. Az oltárkép egy esztergomi festőművész, Verbics Ferenc munkája, az oltárt pedig Levisch Róbert szombathelyi szobrász készítette. A kápolnát 2000-ben újították fel, 3 évvel később áldotta meg dr. Márfi Gyula veszprémi érsek. Az oltár restaurálása 2011-ben történt.

„Szerencse is kellett hozzá, mert sok irat elkallódott és például a kápolna terveiből csak az az egyetlen homlokzati rajz maradt fent – itt ezen az emléktáblán is látszik, amelyiken röviden le van írva. Egyébként a veszprémi érseki levéltár – illetve amikor kezdtem a kutatást, még püspöki levéltár – ott maradtak részben iratok, meg a nemesvitai plébánia iratárában is. Így ezekből sikerült úgy ahogy összeszedni, de sok homályos pont a mai napig is van.” – ismertette Töreky András helytörténész.

Az ünnepséget követően Juhász Réka népdalénekes Mária-éneket adott elő a kápolnában. Közösen gyújtották meg az örömvasárnapi gyertyát is az adventi koszorún. Hangsúlyozták, az égő gyertyák számának növekedése a fényességet jelképezi. Az eseményen Katona Jenő gitárjátékával kedveskedett a közönségnek, akikkel közösen énekelték el a Csendes éj című dalt is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9867-felavattak-a-becehegyi-kapolna-emlektablajat

Képek