Felelősséget zöldterületeinkért!

2024. április 22. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Április 22. a Föld napja. Ez alkalomból szervezett pénteken konferenciát a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. A 25 éves civil szervezet elsősorban fiatalokkal kívánta megosztani, hogy milyen zöld értékei vannak a városnak. A programon a környezetvédelem szempontjából pozitív és negatív példákat is felsorakoztattak.

A Föld napját 1970-ben tartották meg először, ami azóta világmozgalommá nőtte ki magát. Ilyenkor világszerte hívják fel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Ez alkalomból szervezett konferenciát a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. Szabó István emeritus professzor előadásának célja az volt, hogy közelebb vigye a városlakók – különösen az ifjúság – szívéhez Keszthely gazdag és változatos zöld környezetét.

„Megvannak, azok az értékek, amiket csak közvetlen közelről tudunk észrevenni és ezeket tovább kell adnunk a jövő ifjúságának. Ezért fontos, hogy erről beszéljünk. Nagyon örülök, hogy a város ez iránt érdeklődést tart és nagyon örülök annak is, hogy a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület lehetővé tette, hogy ezeket a hosszú ideje tartó észrevételeimet itt is elmondhassam” – nyilatkozta a Georgikon emeritus professzora.

A rendezvény rámutatott arra is, hogy utat kell keresni a városokban a zöld megoldások felé. A tájépítészeknek, szakembereknek számos javaslata van, hogy városi léptékben és saját lakóterünkben is mit tehetünk a környezetünkért.

„Ez az egészségünk, saját magunk szempontjából. Nemcsak természetvédelem, környezetvédelem…ez egy embervédelem is, amit ezzel el szeretnénk érni. Hogy nekünk jobb legyen, jobban érezzük magunkat” – fogalmazott Csuka Veronika okleveles tájépítészmérnök.

Európában vannak olyan irányok, amik óvják, míg mások rombolják a környezetet. Tóth Gergely, az MTA doktora szerint, ha megtartjuk az uniós, hazai, vagy városi szinten hozott szabályozásokat és javaslatokat, akkor meg tudjuk védeni környezetünket.

„Pozitív példa, ha Keszthelyre tekintünk, akkor mindenképpen a parkosítás. Keszthely nagyon szépen odafigyel arra, hogy a fái, az ültetett növények, virágok egész évben szépek legyenek és ezzel az itt élőknek is kedvezzen, és ide csalogassa a látogatókat. ”

A szakember negatív példaként a Balaton évtizedek alatt történt beépítését említette, ami szerinte óriási hiba volt, olyan környezetrombolás, ami nem csak a környezetet, hanem a kulturális értékeinket is tönkre tette.

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület 1999-ben alakult. A 25 éves fennállásuk jó alkalom volt a Föld napi konferencia megszervezésére, ami már régi tervük volt. Az egyesület Keszthely meghatározó civil szervezete, sokat tesznek a szemléletformálásért, de fákat is ültetnek, különféle köteteket adnak és adtak ki, melyekben Keszthely értékeit jegyezték fel.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek