Felesleges és okafogyott a Jobbik népszavazási kezdeményezése

2014. szeptember 12. (péntek)

A Jobbik polgármesterjelöltje értelmetlenül terhelné a városi költségvetést egy helyi népszavazás kiadásaival – állítja Ruzsics Ferenc. A polgármester pénteken tartott sajtótájékoztatót a témában.

– Szeptember 11-én Keszthely Város Önkormányzata munkaértekezletet tartott, melyen az egyik téma a belvárosi közlekedési rend felülvizsgálata volt – mondta el Ruzsics Ferenc polgármester. – A Pannonway Építő Kft. kapott megbízást a munka elvégzésére. Az elemzést és kidolgozott javaslataikat Tüske Zsolt szakértő a munkaértekezleten tárta a képviselő-testület és bizottságai elé. Mivel a döntés hatásai hosszú távúak, a képviselők az ügy tárgyalását a felmerült kérdések tisztázást követően az októberben felálló új képviselő-testületre kívánják bízni.

Augusztusban Selmeczy Zsuzsanna, a Jobbik önkormányzati képviselője helyi népszavazási kezdeményezést nyújtott be a témában az alábbi kérdéssel:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy Keszthely Város Önkormányzatának képviselő-testülete vizsgálja felül Keszthely város közlekedési koncepcióját, kiemelten a Szalasztó utca forgalmi rendjének kétirányúvá alakítására környezetvédelmi szempontok figyelembevételével?”

– A csütörtöki munkaértekezletet követően megkértem képviselő asszonyt, hogy vonja vissza a népszavazási kérelmét, ne terhelje felesleges kiadásokkal a várost, hiszen láthatja: nyitott kapukat dönget, elkészült a szakértői anyag, a testület tárgyalni fogja a témát – mondta el Ruzsics Ferenc. – Ő azonban ragaszkodik hozzá, hogy a hétmillió forintba kerülő, immár okafogyottá vált elképzelését végigvigye. Ebből az összegből egyébként, amibe az általa körömszakadtáig erőltetett helyi népszavazás kerül, a közlekedési változtatás egyik alternatíváját végre is lehetne hajtani.

– Úgy tűnik, hogy képviselő asszony képtelen megérteni – vagy csak félti az erre a témára felépített választási kampányát –, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében a helyi népszavazás nem hoz magával semmiféle automatikus változást. Ezáltal nem változik meg közlekedési rend, sem pedig a Szalasztó utca nem lesz kétirányú. Még ha eredményes is lesz a népszavazás, az nem kötelezi semmiféle módosításra a képviselő-testületet, csupán arra, hogy napirendjére tűzze és megtárgyalja az ügyet. Ez pedig a népszavazástól függetlenül meg fog valósulni, így az erre kényszerűségből költött milliókat az ablakon dobnánk ki – hangsúlyozta a polgármester.

Ruzsics Ferencnek határozott véleménye van az ügyről.
– Felháborítónak tartom, hogy olyan ember akarja képviselni a keszthelyi polgárokat, aki közpénzek pocsékolásával, többmilliós felesleges kiadások erőltetésével próbálja a választási kampányát sikerre vinni. Megdöbbentő, hogy egy olyan ember törekszik polgármesteri pozícióra, aki az önkormányzati működéssel kapcsolatos legalapvetőbb jogszabályokkal – mint például a helyi népszavazásra vonatkozó törvény – sincs tisztában, vagy csak fittyet hány rájuk – nyomatékosította a polgármester.

(fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)