Felgyúlt az első gyertyaláng

2015. november 30. (hétfő)

A várakozás és készülődés időszakában fényt, meleget, bátorságot és szeretetet sugároz a gyertyaláng. Ezekkel a gondolatokkal kísérve gyúlt fel a keszthelyi adventi koszorú első fénye. A sétálóutcán Veress András római katolikus püspök mondta el gondolatait. Az ünnepvárókat e mellett adventi vásárral, csodálatos díszvilágítással és kórustalálkozóval várták vasárnap.

A Ranolder iskolai kórusának szólamaival üdvözölték a sétálóutcán nagy számban megjelent érdeklődőket. Veress András római katolikus püspök örömét fejezte ki, hogy részese lehet a keszthelyi közös adventi koszorú gyertyagyújtásának. A szombathelyi egyházmegye főpásztora a gyertyalángot a föltámadt Krisztus jelképének nevezte. „Megtanít bennünket a gyertya arra is, hogy hogyan éljük saját életünket, úgy miként a gyertya, önmagunkat égetve szeretet, meghittséget, szeretetet sugározni magunkból. Ha nem így éljük az életünket, akkor hiábavaló lesz.” – mondta el Veress András.

Az ünnepváró gondolatokat követően megnyílt a keszthelyi betlehem kapuja is. Az idei évre megújultak a jászol figurái Törzsök Endrénének, Mile Zoltánnénak, a Vegye+Varrja+ Méteráruboltnak és a Vöröskereszt adományboltjának a jóvoltából. Ezt követően felgyúlt az adventi koszorú első gyertyája. Az ünnepvárás időszakának megkezdését nagy tapssal üdvözölték a megjelentek.

A láng fellobbanásával egy időben a város ünnepi díszvilágítása is felgyúlt. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is fénymennyezet nyúlik át a gimnázium és a megújult polgármesteri hivatal épülete között. A sétálóutcán is fénybe borultak a gömbkőrisek és csillagok nyúlnak végig a levegőben. Újdonság, hogy idén a gimnázium nyugati homlokzatán is fényfüzéreket helyeztek el, de a Fő téri templom előtti oszlopokat is egyedi készítésű díszekkel látta el a GESZ. November 28-tól kezdve karácsonyig adventi vásározók, forralt bor, lángos, kürtőskalács és további téli finomságok várják a Fő térre érkezőket.

Adventi énekek zengték be a színház Simándy termét. Második éve rendezik meg a térségben működő kórusok találkozóját. A keszthelyi Salve Regina Kórus mellett az alsópáhoki Allegrezza Kamarakórus és az Apái Capella Kórus lépett fel az esten. Keszthelyen minden adventi hétvégén színes programokkal várják az érdeklődőket.

Csengei Ágota, az intézmény igazgatója elmondta: „ A következő vasárnap adja magát a lehetőség, hogy december 6-án a Mikulás fog eljönni hozzánk a színházba, a gyerekeknek a Brumi Bandi Band koncertjét fogjuk fél 6-kor kezdeni, és 6 órakor az „Esthajnalcsillag” kiállítás megnyitójára kerül sor a Simándy teremben, ami a Goldmark Károly Művelődési Központ kézműves szakköreinek a kiállítása lesz. A harmadik adventi vasárnapon – ami szintén tavaly már hagyomány volt – a Re-folk egy nagyon szép adventi népzenei koncertet fog tartani, és az utolsón, a negyediken, szintén most már nyolc éves hagyományt követünk azzal, hogy a Nagyik Karácsonyát rendezzük meg.”

Természetesen nem csak az adventi vasárnapokon lesznek programok. Koncerteket, előadásokat, játszóházakat tartanak a város különböző intézményei. Ezekről az interneten, illetve egy városi programfüzetben lehet bővebb információt találni.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)