Fellendülhet idén az ingatlanpiac

2024. január 9. (kedd)

Jó évet zárt az ingatlanpiac a Duna House értékelése szerint. Közleményükben azt írták, hogy 2023 decemberében országosan 7813 lakóingatlan cserélt tulajdonost, ami 21 százalékkal több, mint 2022 azonos időszakában. A szakértők szerint ebben az évben fellendülhet az ingatlanpiac.

Sok az eladó ingatlan a városban és a térségben is. Több utcában láthatóak az eladó táblák. Az elmúlt években a kínálat egyre bővült, a kereslet azonban csökkent a lakások, házak iránt. Az ágazatot a bizonytalan gazdasági helyzet is befolyásolta. 2023 decemberében azonban azt látták a szakértők, hogy az általuk becsült 7813 tranzakcióval ez a harmadik legerősebb hónap az évben. Ettől függetlenül nehéz volt a ’23-as év, sok leendőbeli vásárlónál tapasztalták, hogy inkább kivárnak.

„Negyedével csökkent körülbelül a lakáspiaci tranzakciók száma, hogyha az elmúlt éveket nézzük. Ez a lassabb piac kedvezően hatott az árakra például, mert azért inkább stagnálással, csökkenéssel lehetett találkozni 2023-ban az ingatlanpiacon. De évvégére elérkezett egy fordulat és az otthonteremtési támogatások változásának bejelentése miatt novemberben, decemberben aktívabb lett az ingatlanpiac. Egyre többen kezdtek el nézelődni. Részben azért, hogy már a 2024-es vásárlásaikat készítsék elő.” – osztotta meg Benedikt Károly a Duna House Holding Nyrt. marketing és PR vezetője.

A szakértők éves szinten 90-110 ezer közötti tranzakciószámot becsültek, ami az elmúlt 10 év egyik leggyengébb ingatlanpiacának tekinthető. Korábban ugyanis 130-140 ezer is volt ez a szám. Az újévtől azonban már fellendülést várnak az elemzők, az otthonteremtési támogatások ugyanis várhatóan felpörgetik az érdeklődést a lakóingatlanok iránt

„Ez már most az első napokban érződik, meg évvégén is érződött, hogy a CSOK+-ban az új gyermeket vállalóknak kedvező szabályai és nagyobb támogatási összegei biztos, hogy jót fognak tenni az ingatlanpiaci tranzakcióknak és egyre többen fognak ingatlant vásárolni. Főleg azért, mert tavalyra nagyon sokan halasztották el és ráadásul az új CSOK+ mellett azért a Babavárónál és a Falusi CSOK-nál is emelkedett a támogatási összeg, ez is tovább segítheti a családoknak az otthonteremtési szándékú vásárlásokat.” – tette hozzá Benedikt Károly.

Az otthonteremtési támogatásoktól 20-30%-os növekedést várnak a szakértők a piacon, ami 10-20 ezerrel több tranzakciónak felel meg. Országos tekintetben a budapesti ingatlanok a legnépszerűbbek, vidéken főként a megyeszékhelyeken és az egyetemi városokban található lakások keresettek. A Falusi CSOK miatt várhatón a kistelepüléseken is fellendülhet az ágazat. A cég előrejelzése szerint az év elején még nagy a kínálat és az árak sem szabadultak el. Azonban éves szinten 5-10%-kal emelkedhetnek az összegek, így érdemes most dönteniük azoknak, akik terveznek lakást vagy házat vásárolni idén.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek