Fellobbant a helikoni láng

2012. április 26. (csütörtök)

Fellobbant csütörtök délelőtt az Újkori Helikoni Ünnepségek lángja Keszthelyen, s ezzel kezdetét vette a Dunántúl legnagyobb középiskolás kulturális seregszemléje. A több ezer diák versengése három napon át tart.

Jubilál a történelmi hagyományokra épülő programsorozat, jelenlegi formájában huszadik alkalommal rendezik meg. Az előzményei azonban közel kétszáz évre nyúlnak vissza, az elsőt ugyanis – gróf Festetics György kezdeményezésére – 1817-ben tartották Keszthelyen.

A kezdetekről és a múltról is szót ejtettek az ünnepség szónokai reggel a Festetics kastély parkjában. Pálinkás Róbert igazgató úgy fogalmazott: öröm, hogy minden második esztendőben köszönthetik a helikonos diákokat. Kifejezte reményét, hogy a kellemes emlékek hatására sokan visszatérnek majd Keszthelyre.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala megyei közgyűlés elnöke e gondolatsort folytatva azt mondta: a színvonalas rendezvény messzire viszi a város hírnevét. A rendezvény múltját idézte Csótár András, az Újkori Helikon Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke. Eszerint a kezdés után, Festetics gróf halála után száz évig szünetelt a Helikon. Azt 1921-ben indították újra, s tízévenként rendezték meg. 1958-1989 között a fiatalok vették át a szervezést, majd 1989-ben új, máig tartó fejezet kezdődött az ünnepségek történetében. A sorozat igazán nagyszabásúvá vált, idén például a közel négyezer diák tizennyolc kategóriában hétszáznyolcvan műsorszámot ad elő.


(fotó: Sámel József, Zalai Hírlap)

Ezt követően megkoszorúzták gróf Festetics György szobrát, majd a Helikon emlékműhöz vonultak a jelenlévők. A parkban álló épületnél Ruzsics Ferenc kezdte a beszédek sorát, gyönyörű napoknak nevezve a Helikoni Ünnepségek időszakát. Azt mondta, mindig várják az évet, melyben megrendezik a programot, mert az igazán üde színfoltot nyújt a városnak. A múlt hagyományaira épülő jelenről szólva megemlékezett a Festetics családról, mondván: szinte minden téren rengeteget adtak Keszthelynek, Hévíznek és Csurgónak, s ezzel együtt az egész országnak. Hozzátette: az örökséget ápolják, Keszthely – ahogy a múltban – a jövőben is a kultúra magyar városa lesz.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter arról beszélt, hogy a Helikont a szünetek ellenére soha nem felejtették el Keszthelyen, azt többször újraindították. A történelmileg kritikus időszakban, 1958-ban is megrendezték. Mindez már önmagában is nagy tett. A szervező munkát megköszönve, a diákok figyelmét az értékek fontosságára hívta fel. Úgy fogalmazott, az, hogy lelkesen készültek, már értéket jelent. Ahogy az is, hogy odafigyelnek egymásra, s örülnek egymás sikerének.

A nem túl könnyű múltat idézte beszédében dr. Festetics György, a Helikont kezdeményező gróf leszármazottja. Akadtak ugyanis időszakok, mikor a család tagjai nem vehettek részt az ünnepségeken. Kiemelte: minden második évben nagy öröm számára, hogy megnyithatja a sikeres, valódi értékeket nyújtó rendezvénysorozatot. Szavai után fellobbantotta a Helikoni lángot, hivatalosan is megnyitva ezzel a szombat estig tartó programot.


(fotó: Sámel József, Zalai Hírlap)

Örök élmény

A Helikoni Ünnepségeken közel négyezer diák lép fel, illetve ezzel együtt zsűri elé. Mindannyian nagyon várták már a rendezvényt.

– Nem ismeretlen számomra a Helikon, a nővérem két éve az énekkarral fellépett Keszthelyen. Csak jót mesélt, ezért örültem, hogy eljöhettem – mondta a bonyhádi Füller Kamilla. – S nagyon jó, hogy ennyi fiatal művészlélek összegyűlt a találkozón. Mi amúgy színjátszósok vagyunk, s a célunk, hogy legtöbbet kihozzuk a darabból, magunkból.

Dittrich Kata megerősítette a társa által elmondottakat. Ő a tanáraitól hallott a helikoni élményekről, ahogy Török Tímea is. Kalányos Melinda azt tette hozzá mindehhez, hogy már az első, igaz rövid keszthelyi séta is élmény volt, biztos benne, hogy a fellépések is hasonlóan alakulnak.

– Rengeteg lesz a versenyen kívüli program, szeretnénk minél több helyre, rendezvényre eljutni – fogalmazott.
A pécsi művészeti gimnáziumból érkezett a Helikonra Németh Júlia Sarolta. Pontosan úgy, mint két esztendeje.

– Nagyon szép emlékeim vannak a 2010-es rendezvényről – mondta, elárulva, hogy a színjátszó kategóriában állnak színpadra. – Igaz két éve csupán egyetlen napot tudtam itt tölteni, mégis vágytam már az újabb Helikonra. Két hete már másra sem gondoltam, mint arra, hogy mikor megyünk végre!


(fotó: Katona Tibor)

Háber Krisztián ugyancsak Pécsről érkezett Keszthelyre, s rögtön megragadta a város szépsége.

– A sétálóutca a színes házakkal, hát, egyszerűen gyönyörű! – jelentette ki. – A Helikon? Nem ismeretlen számomra, a nővéremtől sokat hallottam róla. Biztos, hogy ugyanolyan élményekkel távozom majd, mint annak idején ő. Az biztos, hogy a Helikoni rendezvény nagy kaliberű, komoly értelemmel bíró program.

A Helikoni Ünnepségek rendezvényei az egész várost behálózzák. A diákok egyebek között vers-próza, színjátszás, komolyzene, kórus, könnyűzene, mozgásművészet, folklór, film és mozgókép, képzőművészet, irodalom kategóriákban mérik össze tudásukat, miközben számos program várja őket és persze az érdeklődőket is. A sétálóutcában a Tiéd a színpad! rendezvényei kínálnak szórakozási lehetőséget, de fellép az Helikoni összkórus, sor kerül komoly- és több könnyűzenei koncertre, s ünnepi hangversenyre egyaránt.

(forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)

A HELIKONI ÜNNEPSÉGEK PROGRAMJA

A HELIKONI ÜNNEPSÉGEK HONLAPJA

Korábbi cikkek:
Jubilál az Újkori Helikoni Ünnepségek rendezvénysorozata
Idén ismét Helikoni Ünnepségek
Ötven város, 3700 nevezés (Helikon 2010)
A dunántúli ifjúság legnagyobb kulturális seregszemléje
Keszthelyi fiatalok a holland Helikonon