Fellobbant a hit lángja a város koszorúján

2021. november 30. (kedd)

November 28-ra esett ebben az évben advent első vasárnapja. A várakozás és a belső elvonulás időszaka elkezdődött. Keszthely város adventi koszorúján is fellobbant az első láng. A hit gyertyáját Fazakas Z. Márton premontrei apát gyújtotta meg.

Az adventi időszak legszebb programja a gyertyagyújtás. Keszthelyen az emberek a városi karácsonyfa és az adventi koszorú mellett gyűltek össze advent első vasárnapján, hogy együtt éljék meg az első fény megérkezését. Az Egry József Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorával vette kezdetét a karácsonyvárás időszaka. Az iskolások műsorát követően Fazakas Z. Márton premontrei apát osztotta meg ünnepi gondolatait a lakossággal.

„Kedves keszthelyiek! Azt gondolom, hogy az adventi idő az Istennel való beszélgetés ideje is. Emlékezzünk csak! Gyerekkorunk kidíszített levelére, melyet a Jézuskának – vagy a másik hazának Erdélyben, az angyalnak címeztünk. Gyermeki kéréseink mellett ott volt, a kristálytiszta hit, mellyel kérni merészeltünk. Azok valódi beszélgetések voltak az Istennel. Elmondták tiszta vágyainkat. Tettük ezt őszinte gyermeki lelkülettel.”

A Csornai Premontrei Apátság elöljárója az ünnepi eseményen feltette a jelenlévőknek a kérdést. Vajon ma is sokan vannak, akik beszélgetnek Istennel?

„Te is beszélgetsz Istennel?Beszélő viszonyban vagy vele? Szent Pál olyan egyszerűen és, érthetően írja filippieknek. Ne aggódjatok semmiért. Kéréseteket terjesszétek hálaadással az Úr elé! Most amikor hallottuk ezt a mondatot, rögtön elkezdhetünk okoskodni is, hogy hogyhogy ne aggódjunk semmiért? Hiszen mindegyikünk valami gonddal küzd. Valami emberi gonddal. Sokunknak csupa aggódás az élet. Még ma is az volt és talán holnap is az lesz.”

Az apát gondolataiban kiemelte, gondjainkra közel van az Úr! Az advent ideje az Úr közelségének a megtapasztalása. A megjelenő fény megmutat valamit abból az isteni szeretetből, amit mindannyiunk ígéretként kapott. A teremtőről és a teremtményről, s rólunk a gyenge, botladozó emberről.

„Drága jó keszthelyiek! Isten közelségét most is megtapasztalhatjuk és minden nap egymás mellett, és ahogy naponként közeledik a szent éjszaka, akkor már nem a szimbólumok, akkor már nem a jelek, nem a koszorú gyertyái mutatják Isten közelségét, hanem egy gyermek. Aki érettünk, emberekért, aki érettem – sokszor még örülni sem tudó emberért, ember lett.”

Fazakas Z. Márton hangsúlyozta, a legfontosabb a hit, az emberszerető jóság, amit mindenkinek meg kell ismerni. A magányosokra szánjunk időt, és törődjünk szeretteinkkel és magunkkal. Tisztítsuk meg lelkünket, rakjunk rendet életünkben. Az apát és Nagy Bálint polgármester a lélekmelegítő gondolatok után gyújtották meg a város koszorúján a hit jelképét, az első adventi gyertyát.

A gyertyagyújtást követően a megújult városi betlehemet és a város lakosságát is megáldotta a Fazakas Z. Márton. Felgyúltak az ünnepi fények, díszbe öltözött a város és kezdetét vette az ünnepre hangolódás, karácsonyvárás időszaka.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8638-fellobbant-a-hit-langja-a-varos-koszorujan