Fellobbant az adventi gyertya első lángja

2023. december 4. (hétfő)
KesztHelyi identitás

„Jézus születésére,az igazi szeretet megszületésére készülünk!” Advent első vasárnapján , Keszthelyen is felgyúlt az első gyertya lángja. A meghitt, ünnepélyes pillanatra sokan gyűltek össze a Fő téren, a város koszorújánál.

A Kis Szent Teréz Kórus ünnepváró dallamaival vette kezdetét advent első vasárnapján az ünnepélyes gyertyagyújtás Keszthelyen. A város polgármestere az Isten örökké való szeretetét jelképező koszorúnál köszöntötte az egybegyűlteket. Advent ünnepének kezdetén kiemelte a közösség erejének és a hagyományok ápolásának jelentőségét. Manninger Jenő beszélt a lelkekben való várakozásról is, idézve Pilinszky János hitünkről szóló gondolatait.

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni, azután ami a miénk. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött.”- emelte Manninger Jenő.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek, a csendes, békés, imádságban eltöltött karácsonyi készülődésről beszélt. Arról az időszakról, amikor Jézus arra hív bennünket, hogy egy kicsit forduljunk magunkba és szeretteinkkel közösen várjuk a megszületését.

„Várakozás lelkünk számára Isten nagy ajándéka. Miért? Mert aki várakozik, az pontosan átéli, hogy nem elég önmagának. Rászorul másikra. Rászorul az Istennek az ajándékára. Az az ember, aki már nem vár semmit, vagy reménytelenné válik, vagy önelégült. Egyik sem jó. Egyik egy szenvedéssel járó állapot, a másik pedig egy nagyon veszélyes állapot. Amikor várakozunk, akkor a lelkünk megnyílik Isten felé, megnyílik a jövő felé és a várakozásban benne van egy készség. Készség a növekedésre, készség a fejlődésre. Készség a jóra.”- mondta Dr. Udvardy György.

Az érsek atya idézett Márk evangéliumából és közös imádságra hívta az embereket. Dr. Udvardy György megáldotta a város lakosságát, majd karácsony előtti negyedik vasárnapon fellobbant az első lila gyertya lángja. A Hit gyertyája. A gyertyagyújtással egy időben hangulatos ünnepi fényárba öltözött Keszthely városa is.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

Képek